nieuws

‘Toren chipproducent goed voorbeeld van effectief ruimtegebruik’

bouwbreed

Chipproducent ASML laat de komende twee jaar een tachtig meter hoge kantoortoren bouwen in Veldhoven. Volgens constructeur A. Reijenga van Arcadis is dat een goede keuze. “We moeten nog effectiever met onze ruimte omgaan. Er wordt veel te laag gebouwd in Nederland.”

Met de almaar stijgende grondprijzen en het gebrek aan ruimte in Nederland, wordt hoogbouw een in populariteit toenemend alternatief. Woningen en kantoren gaan steeds vaker de lucht in. Volgens projectmanager A. Reijenga van Arcadis in Eindhoven is dat maar goed ook. “Ik vind dat er in Nederland slecht met de beschikbare ruimte wordt omgesprongen. We houden het allemaal zo laag mogelijk. Bedrijventerreinen raken overvol, omdat elk bedrijf zijn eigen gebouw met zijn eigen identiteit wil hebben. Dat is nergens voor nodig, want ook in een kantoortoren kun je je identiteit behouden. Bovendien scheelt die manier van bouwen bijzonder veel ruimte.”

‘Nog veel hoger’

Reijenga tekende onlangs samen met architect J. Weys van Architectenbureau Rob van Aken een kantoorgebouw voor chipproducent ASML. “Tachtig meter de lucht in, dat noem ik effectief omgaan met ruimte. En het kan wat mij betreft nog veel hoger. We kunnen makkelijk tot een hoogte van tweehonderd meter gaan. Dergelijke gebouwen zijn binnen afzienbare tijd niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.” Bij dergelijke hoge gebouwen komen echter veel extra technische zaken om de hoek kijken. “Meestal worden liften en trappenhuizen gebruikt als stabiliteitselementen om de windbelasting te ondervangen. Het gebruik van zwaar beton is meestal afdoende om een hoog gebouw stabiel te houden. Maar als je een gebouw van tachtig meter hoog wilt bouwen, is dat niet voldoende. Bij de ASML-toren heb ik gekozen voor stabiliteit in de vorm van lange wanden. Die zijn zo zwaar gemaakt, dat het gebouw op zijn plek blijft staan. Omdat het een lang en smal gebouw is, moesten we die oplossing gebruiken. Verder is de Nederlandse ondergrond een probleem bij hoogbouw. In Frankrijk en Duitsland heb je rotsgrond. Dat is een goede basis om een toren op te bouwen. In ons land moet je tweemaal de oppervlakte van de feitelijke breedte van het gebouw als fundering gebruiken. Maar echt lastig is dat niet. Het is een groter probleem om de ideeën van de architect af te stemmen op de constructie. Hier is dat goed gelukt.”

Samenspel

Architect Weys beaamt die stelling. “ASML heeft al diverse bedrijfsgebouwen op bedrijventerrein De Run in Veldhoven staan. De toren moest daarom aansluiten bij het uiterlijk van de andere gebouwen. Op zich is dat geen probleem, maar als je zo hoog de lucht ingaat, moet je wel degelijk rekening houden met de constructie. Daarom is bij dit project duidelijk gekozen voor een samenspel tussen constructeur en architect. Dat is uitstekend verlopen.” Begin december gaat de eerste paal van de ASML-toren, die tachtig miljoen gulden kost, de grond in. De bouw moet in 2002 zijn afgerond.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels