nieuws

Toparchitecteur rondom subtopvoetbal in Tilburg

bouwbreed

Projectontwikkelaar W.J. Crapts (20 miljoen omzet, vestigingen in Tilburg en Portugal) heeft een plan bedacht om ‘zijn’ voetbalclub Willem II verder op te stoten in de vaart der voetbalclubs. Hij wil de 90.000 vierkante meter oefenvelden en tennisbanen bij het stadion kopen van de gemeente, en er tegen de vierhonderd kapitale appartementen en enkele kantoren bouwen.

De grote truc: de gemeente Tilburg vangt door de bestemmingswijziging 40 miljoen gulden voor de grond, maar draagt het rendement daarvan (3 tot 3,5 miljoen) af aan Willem II. Dat is tenminste het idee. In de visie van het bestuur van Willem II en dat van Crapts hebben we hier te maken met voor iedereen ‘win-win-situatie van het zuiverste water’. De gemeente beurt 40 miljoen die weliswaar geen rente opbrengt maar wel een doorlopend vermogen aan ozb, de gerenommeerde club kan de stagnerende begroting van 21 miljoen doorbreken en stevig meetellen in de subtop van het betaalde voetbal. En uiteraard gaat Crapts ook winnen, maar dat wordt niet als argument gebruikt.

Positief

Het plan is in eerste instantie positief ontvangen in de Tilburgse politiek. Maar er is uiteraard nog een hele race te lopen, beamen alle partijen. Tilburg wordt echter sinds burgemeester en oud- staatssecretaris Gerrit Brokx (en nu oud vakbondsvoorman Johan Stekelenburg) voortvarend bestuurd, zodat de eerste toetsing van het plan al in volle gang is. Gemeentewoordvoerder Heesters: “Het is een ingrijpend plan. De vraag ligt eerst voor of dit plano- logisch wel kan. Het is groengebied. En krijgen die woningen geen last van het stadion? Hoe zit het met de verkeersafwikkeling? ” Op de meer principiele vraag ‘is dit voetbalsubsidie of niet, en wil de gemeente dat’, wil Heesters helemaal niet ingaan. Toch zal dat een bottleneck worden. Willem II en Crapts beweren, dat Tilburg in deze constructie geen subsidie geeft aan de club. Dat is dubieus, omdat immers de rente over de koopsom van de grond van gemeente naar club moet vloeien. Heesters grinnikt: “Interessant, maar ik zeg er nu niets over.”

Ogen sluiten

Dat Crapts zich niet in die politieke discussie wil mengen, is logisch. Minder logisch is het dat woordvoerders van Willem II tot op heden de ogen sluiten voor die politieke realiteit. Clubvoorzitter J. Vullings, ex-bestuursvoorzitter van Interpolis, houdt in de Brabantse pers eenvoudig vol dat dit geen subsidie is. Zijn commercieel directeur A. de Coninck benadrukt dat het de gemeente ‘niets kost’, hetgeen eenvoudig niet waar is: het kost de gemeente namelijk de renteopbrengst van de koopsom die Crapts eventueel betaalt. Maar De Coninck laat blijken, dat ook hij wel inziet de werkelijke financiële en politieke discussie daarover zal gaan. Eerst echter willen alle partijen weten of het schone plan planologisch en stedenbouwkundig haalbaar is. Crapts heeft zijn ideetje overigens meteen van glanzende namen voorzien: de Portugese toparchitect Alvaro Siza Vieira (o.a verbouwing Stedelijk Museum Amsterdam, leermeester van rijksbouwmeester Jo Coenen) is bereid een groep van drie Brabantse architecten te superviseren om er iets bijzonders van de te maken.

Reageer op dit artikel