nieuws

Tijdschriften

bouwbreed

Beton wordt over tien jaar gemaakt in kleine geautomatiseerde installaties. Dat zal gebeuren met minder mensen, minder water en met meer hulpstoffen.

Dit meldt het Technisch Weekblad. De betoncentrale van de toekomst heeft veel weg van een chemische fabriek, zo blijkt uit onderzoek van Mebin, de grootste betonmortelproducent van Nederland. De opstellers van ‘De betoncentrale van de 21ste eeuw’ schrijven dat afgezien van de productiefaciliteit ook het beton zelf verandert. Water in beton houdt het mengsel verwerkbaar, maar beperkt ook de uiteindelijke sterkte. Daarom zal het water in toenemende mate worden vervangen door plastificeerders, die ervoor zorgen dat betonmortel goed verwerkbaar blijft maar toch een optimale sterkte krijgt. Mebin gaat volgend jaar zijn betoncentrale in Amsterdam verbouwen. De resultaten van het onderzoek worden daar gedeeltelijk in meegenomen.

Technisch Weekblad, VNU Business Publications, Amsterdam, telefoon (020) 4875515.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels