nieuws

Tijd voor rust en ruimte

bouwbreed

Het kabinet doet te weinig aan het creëren van een prettige woonomgeving. Nu het economisch voor de wind gaat, zou Kok-II veel meer aandacht moeten besteden aan rust, ruimte en groen.

Dat zegt de ANWB in een reactie op de Miljoenennota. De aanleg van natuurgebieden en ‘frisse groene longen’ rond woonbuurten stagneert volgens de ANWB, omdat het kabinet er veel te weinig geld voor uittrekt. De bond wil 300.000 hectare extra recreatiegebied bij de grote steden. Realisatie kost een miljard gulden per jaar. Naast een pleidooi voor natuur en recreatie, breekt de ANWB als vanouds ook een lans voor de automobilist. De sympathie van de Nederlandse bevolking voor de blokkades was volgens de ANWB een signaal dat ook de ‘gewone’ automobilist compensatie wil voor de hoge brandstofprijzen. Directeur G. van Woerkom ziet tot zijn spijt zijn oproep de motorrijtuigenbelasting te verlagen met in totaal 400 miljoen gulden niet gehonoreerd. Brancheorganisatie Bovag vindt dat de accijnsverhoging op brandstof van 1991, het ‘kwartje van Kok’, moet worden geschrapt. Als het kabinet dat niet doet, dient het de motorrijtuigenbelasting met tenminste 200 gulden per autobezitter te verlagen. De Bovag vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet in de Miljoenennota niet met voorstellen komt om de autolasten van particulieren te verlagen. Minister Zalm van Financiën zou het bedrag dat hij volgend jaar extra binnenkrijgt aan belastingen, 1,3 miljard gulden, moeten terugsluizen naar de autobezitters, aldus de autoclub. Ook roept de Bovag de overheid op af te zien van indexering van de brandstofprijs per 1 januari 2001.

Reageer op dit artikel