nieuws

Tegenstanders Noord-Zuidlijn naar de rechter

bouwbreed Premium

Tegenstanders van de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam stappen naar de rechter. De Vereniging De Bovengrondse vindt dat er te veel risico’s kleven aan de aanleg van de ondergrondse metrolijn.

De gemeente blijft erbij dat de aanleg verantwoord is. De bezwaarmakers wijzen erop dat er nooit eerder ondergronds is gebouwd vlakbij oude woningen en monumenten. Vooral de plannen voor de aanleg van metrostations onder de Ferdinand Bolstraat, Vijzelgracht en Rokin leiden tot forse kritiek. Bovendien ontbreekt het volgens de tegenstanders aan voldoende ervaring met de bouwmethode, waarbij de metrotunnels worden geboord. Daarnaast wordt de besluitvorming volgens de vereniging steeds in stukjes geknipt, waardoor een onduidelijk beeld ontstaat. Zo wordt niet een vergunning verleend voor het hele project, maar aparte vergunningen voor de metrotunnel, de stations en een parkeergarage. Gevolg is volgens de tegenstanders dat vergunningen zijn verleend voor projecten die niet voldoen aan de voorwaarden van het Bouwbesluit. De verscheidene procedures die de bewoners hiertegen hebben aangespannen, zijn nu samengevoegd. Tijdens de zitting op 29 september buigt de rechter zich nu over drie zaken. Vorige maand besteedde de Raad van State al aandacht aan het bestemmingsplan voor de metrolijn. Een uitspraak wordt eind september verwacht.

Reageer op dit artikel