nieuws

Shakes van geelrood larikshout als dakbedekking mooi en kwetsbaar

bouwbreed Premium

Aannemer Erik de Vries legt shakes op het dak van zijn nieuwe werkplaats. Het is een houten dakbedekking in de vorm van leien. In het buitenland is deze wijze van dakbescherming niets bijzonders. De Vries koos voor deze dakbedekking “omdat ik het zelf prachtig vind en wat anders wilde laten zien”.

Qua aanzicht is het geelrode larikshout dat Staatsbosbeheer uit de omliggende bossen leverde, zeker een aandachttrekker. De Vries kreeg al verschillende reacties. De dakbedekking is uniek voor Nederland, maar wordt in diverse Europese landen, de Verenigde Staten en Canada vaker toegepast. Shakes zijn stammetjes van vijftig centimeter lang, die volgens de oude handwerkmethoden gekloven worden, waarna de spint eraf wordt gekapt. De 8.500 stammetjes die de aannemer gebruikte zijn echter gezaagd.

Grotere overlapping

De constructie van het dak wijkt niet af van de dagelijkse praktijk, met uitzondering van de afstand van de pannenlatten. Die liggen op een afstand van twintig centimeter, omdat de houten leien een grotere overlapping vragen. Ook is het dak niet egaal, want de 8.500 shakes variëren in breedte van vijftien tot dertig centimeter. De Vries impregneerde het hout niet, maar smeerde het in met houtolie als bescherming tegen weer en wind én houtworm. “Dat moet ervoor zorgen dat het vijf jaar lang niet in kwaliteit achteruit gaat, maar dat lijkt mij een illusie”, aldus de aannemer. Hij verwacht dat de praktijk anders zal uitwijzen, onder andere door het vochtige klimaat in Nederland. “Om die reden hebben we het ook alleen op het steile deel van het dak gebruikt, want op de flauwe helling onderaan is de afwatering niet voldoende.” De Vries wil in de werkplaats annex showroom meer van dergelijke oude producten en technieken ten toon stellen.

Reageer op dit artikel