nieuws

RAI en omgeving voor één miljard onder handen

bouwbreed Premium

Om en nabij een miljard gulden kost de verbetering van de Amsterdamse RAI en het omliggende gebied. Van dit bedrag gaat ruim de helft op aan de uitbreiding van het beurscomplex.

Het beursbedrijf wil het project zoveel mogelijk laten aansluiten op

de infrastructurele werken in dit deel van de stad. Gedacht wordt aan de aanleg van de Noordzuidlijn van de metro en een autotunnel onder de Europaboulebard. (Huis)architectenbureau Benthem Crouwel uit Amsterdam levert begin volgend jaar het definitieve ontwerp. De plannen voegen 30.000 vierkante meter hal toe aan de bestaande 70.000 vierkante meter, bieden 1000 hotelkamers verdeeld over twee torens en brengen de verschillende ingangen onder in een entreegebouw. De extra ruimte schept mogelijkheden voor gelijktijdig te houden beurzen. Begin 2002 moet de bouw kunnen beginnen. De laatste oplevering is rond 2005. Tussen 2006 en 2007 moet de bouw van zo’n 90.000 vierkante meter aan diverse kantoorfaciliteiten rond de RAI gereed zijn. Een deel van deze bebouwing voorziet ook in woningen. De exacte verdeling staat nog niet vast; temeer niet omdat er nog geen projectontwikkelaar is ingeschakeld. In de zogeheten plint komen openbare voorzieningen. De plannen zorgen voor een enorme verandering van de infrastructuur. De Europaboulevard ‘zakt’ een etage en gaat vanaf de snelweg de grond in. De Noordzuidlijn loopt onder de hallen door. De huidige wegen verdwijnen.

Reageer op dit artikel