nieuws

Pronk kandidaat voor hoge post bij VN

bouwbreed Premium

Minister Pronk van VROM is één van de belangrijkste kandidaten voor de functie van Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (Unhcr) bij de Verenigde Naties. Pronk verklaarde vrijdag beschikbaar te zijn.

De huidige Hoge Commissaris, de Japanse Sadako Ogata, stapt 1 januari op. Secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, beslist begin oktober over haar opvolging. Als Pronk de overstap maakt, kan hij nog net half december de Vijfde nota ruimtelijke ordening presenteren. De afwikkeling en uitwerking komen dan in handen van een nieuwe minister. In een toelichting zei Pronk dat hij na overleg met premier Kok had besloten zich beschikbaar te stellen. “Het is zo’n belangrijke functie, dat ik vind dat ik daarvoor het kabinet tussentijds kan verlaten. Maar het was wel een uitermate moeilijke afweging.” In december 1993 gaf Pronk onder druk van Kok geen gehoor aan de oproep van toenmalig VN- secretaris-generaal Boutros Ghali leiding te geven aan het noodhulpprogramma van de VN. Pronk zei vrijdag dat hij een aantal niet- afgeronde zaken achterlaat als hij naar de VN gaat. “Daar ben ik niet tevreden over.” Hij vindt wel dat hij op een aantal terreinen een doorbraak heeft geforceerd, bijvoorbeeld het binnenlandse klimaatbeleid.

Reageer op dit artikel