nieuws

Persen van beton sneller dan storten

bouwbreed

“Ik heb stille hoop dat de gemeente toch besluit de piramides te polijsten. Dan wordt het een plaatje, heel erg mooi.” Dat zei projectleider M. Kok bij het persen van de tweede piramide op het Oleanderplein in Rotterdam. De Hollandsche Beton Groep (HBG) liet voor het eerst zien dat het persen van beton een reëel alternatief is voor het traditionele storten.

Dat opent grote perspectieven voor de gietbouw, waarbij beton nu nog van bovenaf in de bekisting wordt gestort. Misschien is het in de toekomst correct om van ‘persbouw’ te spreken. “Het van onderaf persen van beton maakt deel uit van een project om de bouwtijd te halveren. Op papier en in een animatie hebben we de bouwtijd van een woning in gietbouw al gereduceerd van honderdveertig naar tachtig werkbare dagen”, aldus Kok. Zijn collega J. de Goede, kwaliteitsadviseur ruwbouw bij HBG Bouw en Vastgoed BV, wijst op de financiële voordelen. “Het morteltje is duurder, maar we winnen tijd en dus geld. Hier persen we bijvoorbeeld effectief zevenentwintig kubieke meter beton in vierenveertig minuten. En dan pompen we nog langzaam in verband met de kwaliteitseisen.” De piramides moeten een strak en glad uiterlijk krijgen. De druk op de bekisting mag daarom niet te hoog worden.

Kijkstrook

De betonmortel wordt geleverd door De Hoorn Beton uit Krimpen aan den IJssel. Het enige geluid is het ‘bloep’ van de betonpomp van Gebr. Van Antwerpen uit Den Bosch. Nu en dan tikt iemand met een houten lat op de bekisting, om te controleren hoever het beton al is gelopen. Dat is ook te zien door het water dat onderaan de kist uit het Zemdrain-filterdoek loopt. Als het beton de bovennaad heeft bereikt, wordt het nog enige tijd onder druk gehouden. Een dag later kan de bovenkist eraf, de onderkist (met een kijkstrook van lexaan) is verloren. De ruimte onder de piramides is nu nog toegankelijk, maar wordt na de uitvoering afgesloten. De piramides, aan weerszijden van de ingang van een parkeergarage, zijn het sluitstuk van de rehabilitatie van een deel van de Oleanderbuurt. Als kunstwerk mochten zij wat extra kosten, maar de gemeente Rotterdam dreigt het polijsten van het zwarte beton te laten vervallen. Kok: “Het kost 60.000 gulden extra. De aanneemsom van de ongepolijste piramides is een kleine 300.000 gulden, de aanneemsom van de parkeergarage 2,3 miljoen en van het totale woningbouwproject zo’n vijftig miljoen gulden.” Architectenbureau Groosman & Partners uit Rotterdam heeft acht jaar geleden de piramides voorgesteld. “Ik vind het knap, dat ze hun ontwerp hebben volgehouden. Het zou jammer zijn, als het kunstwerk nu niet perfect wordt afgewerkt”, vindt Kok. Het beton is door en door gekleurd met basalt als toeslagmateriaal. Als het wordt gepolijst, komt dus een schitterend terrazzowerk te voorschijn. Bouwcombinatie Olea (een samenwerkingsverband van Bontenbal Bouw en HBG Woningbouw/ Volker Bouwmaatschappij) heeft in de omgeving 437 woningen, achttien woon/werkunits, 1800 vierkante meter bedrijfsruimte, een sociaal-cultureel centrum en een parkeergarage met 63 plaatsen uitgevoerd. “Er is in die tijd heel veel gebeurd. In het begin durfde ik amper door de straten heen. De standaard van wonen in deze wijk is behoorlijk vooruitgegaan”, vertelt Kok. Een gewone betonpomp heeft voldoende vermogen om het beton in de bekisting te persen.

Reageer op dit artikel