nieuws

Onderzoek fraude bij Millennium Dome

bouwbreed

De fraudedienst van Scotland Yard is een onderzoek begonnen naar bouw- en onderhoudscontracten die zijn gesloten door de exploitant van de Millennium Dome. Volgens een politiewoordvoerder worden meerdere contracten gecontroleerd op mogelijke corruptie. De Dome-exploitant (NMEC) is al door de politie gehoord.

Dat het onderzoek niet wordt gedaan door de lokale politie maar door de speciale fraudedienst SO6 van Scotland Yard doet ernstige fraude vermoeden. Krantenkoppen met daarin woorden als ‘fraude’ waren wel het laatste wat de geplaagde Dome kon gebruiken. Alle 2800 bedrijven, waaronder ook Nederlandse, die hebben meegewerkt aan de bouw en exploitatie van het prestigeobject, kunnen in principe door Scotland Yard worden bezocht, meldde gisteren de gezaghebbende Financial Times. De fraudebestrijders zelf geven weinig bijzonderheden over de omvang van hun onderzoek. Een woordvoerder van de Dome ontkende grootschalig geknoei en zei dat het onderzoek zich vooralsnog richtte op een Engelse firma. Onregelmatigheden zouden aan het licht zijn gekomen bij interne controles van de boekhouding. “Er is geen sprake van dat dit omvangrijker is”, aldus de woordvoerder. Voor de grote millenniumtent bij Greenwich wordt de lijst tegenslagen nu wel erg lang. Na problemen rond de opening, zwaar tegenvallende bezoekersaantallen, gapende exploitatietekorten, ontslagen wegens mismanagement en grote politieke schade voor de Labourregering, kon dit er ook nog wel bij. Vorige week kwam de Japanse investeringsbank Nomura terug op een eerdere toezegging de noodlijdende attractie voor bijna 400 miljoen gulden over te nemen. Al te veel onduidelijkheden in de uitgaven waren voor de Japanners een belangrijke reden het er maar niet op te wagen. Inmiddels heeft de Britse regering de handelsbank Lazard in de arm genomen om de Dome alsnog te verkopen. Volgens ingewijden zou die keuze erop wijzen dat premier Blair nu serieus overweegt de grond beschikbaar te stellen voor de bouw van luxe appartementen en kantoren. Dat zou betekenen dat de teflon koepel spoedig zal worden afgebroken.

Reageer op dit artikel