nieuws

‘Niet direct meer winst’

bouwbreed Premium

“Groter hoeft niet meteen winstgevender te betekenen”, reageert J. Janssen, bestuursvoorzitter van Bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen, op de overname van de bouwactiviteiten van NBM-Amstelland door de BAM Groep.

Het nieuws kwam voor hem niet als een donderslag bij heldere hemel: “Alle grote bedrijven in de markt zoeken het in schaalvergroting. Ik ben daar zelf altijd een voorstander van geweest. De consolidatie in de bouwsector zal met de nieuwe onderneming BAM-NBM zeker ook niet stoppen. Het is alleen altijd een verrassing wie met wie verdergaat.” Janssen plaatst wel de kanttekening dat schaalvergroting niet automatisch leidt tot een grotere winstgevendheid. “Eén plus één mag dan volgens de prospectus drie zijn, maar in de praktijk is het vaak anderhalf en moet je nog je stinkende best doen er twee van te maken.” De Heijmans-topman verwacht met de nieuwe speler niet al te grote marktverschuivingen. “Wij als Heijmans hadden BAM qua grootte altijd achter ons, nu zijn zij ons voorbijgestreefd. Aan ons de taak dus om daar weer overheen te klimmen.”

Overnamepad

HBG reageert laconiek op de overname. HBG-woordvoerder A. Pronk: “Het betekent één concurrent minder. We waren vaak met zowel BAM als NBM- Amstelland in de race voor een project. Maar serieus, het is natuurlijk een trend dat bedrijven samengaan.” Voor HBG is er volgens Pronk geen reden nu ook op het overnamepad te gaan. “We gaan niet acquireren simpelweg omdat zij dat ook doen.” Bij Ballast Nedam in Amsterdam wensen ze NBM-Amstelland en Bam Groep “alle succes” toe. “We zien wel hoe het loopt.”

Reageer op dit artikel