nieuws

New York schreeuwt om kantoorruimte

bouwbreed Premium

Tien jaar geleden dreven er donkere wolken boven New York. Een dreigende economische recessie en twijfels over Wall Streets levensvatbaarheid als ’s lands belangrijkste financiële centrum luidde een uittocht in die de stad 300.000 banen plus bijbehorende inkomsten kostte.

De gemiddelde leegstand van kantoorgebouwen bedroeg 20 procent en verschillende wolkenkrabbers gingen failliet. Het stadsbestuur kwam met een fiscaal hulpplan voor de onroerendgoedsector. Dat plan plus de economische hoogconjunctuur zorgden ervoor dat de situatie volledig omdraaide. Wall Street is vandaag de dag onbetwistbaar ’s werelds financiële centrum en veel bedrijven willen hun kantoor of tenminste hun hoofdkantoor in deze bruisende stad. Maar gebrek aan – betaalbare – kantoorruimte jaagt veel bedrijven weg. Belangrijke namen zoals Chase Manhattan, Datek en American Express hebben al uitgebreide – en betaalbare – kantoorcomplexen betrokken in het tegenoverliggende New Jersey, waar voldoende ruimte is.

Falend beleid

Deskundigen wijzen op een falend stadsbeleid. “Burgemeester Giuliani besteedt veel aandacht aan wat ik ‘zichtbare projecten’ noem, zoals sportfaciliteiten in Brooklyn en op Staten Island, maar het ontbreekt aan een weldoordachte stadsplanning. Daardoor vertrekken er nu weer bedrijven. Niet omdat men twijfelt aan New Yorks toekomst, maar omdat er eenvoudigweg geen ruimte meer is”, zegt Mitchell Moss, directeur van het Centrum voor Stadsontwikkeling van de Universiteit van New York. Er zijn enkele projecten in ontwikkeling, maar die vormen volgens Moss een druppel op een gloeiende plaat. Aan Lexington Avenue ter hoogte van de 59ste Straat komt een wolkenkrabber met 75 etages kantoorruimte. Maar de schrik van de afgelopen jaren zit er nog zo in, dat de projectontwikkelaar pas het groene licht gaf toen financieel bureau Bloomberg bereid was om een belangrijk deel van het nieuwe complex te huren.

Nog lang niet genoeg

Intussen plant uitgeverij The New York Times (die onder meer de gelijknamige krant uitgeeft) aan de andere kant van Manhattan een futuristisch nieuw kantoorgebouw. “Prachtig allemaal, maar nog lang niet genoeg”, sombert Moss.

Reageer op dit artikel