nieuws

Nederlandse groei ruim boven het EU-gemiddelde

bouwbreed

Het blijft goed gaan met de Nederlandse economie. Het is 25 jaar lang niet voorgekomen dat in vier opeenvolgende jaren de economie groeide met rond de 4 procent. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) was vorig jaar 3,9 procent. Dat is ruim boven het gemiddelde van 2,3 procent in de Europese Unie.

Dat laat een overzicht zien van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Na Luxemburg en Denemarken staat Nederland op de derde plaats op de EU-ranglijst van het bbp per hoofd van de bevolking. In de jaren tachtig stond Nederland nog achtste op die lijst. Volgens S. Keuning van het CBS heeft de overheid meer van de sterke groei geprofiteerd dan huishoudens en ondernemingen. Als gevolg van de grotere bedrijvigheid streek de overheid meer belastinggeld (bijvoorbeeld btw) op. Aan de andere kant daalden de uitgaven voor sociale uitkeringen, doordat het aantal werklozen verminderde. De consumptie lag vorig jaar, net als in 1998, op een hoog peil. Nederlanders geven met z’n allen inmiddels meer uit dan zij aan inkomen binnenkrijgen. Dat konden zij doen omdat zij voor een belangrijk deel geld uitgaven, afkomstig van hypotheken, kredieten of koerswinsten. Volgens Keuning blijft dat een risico, omdat bijvoorbeeld de huizenprijzen of beurskoersen kunnen dalen. Toch zijn Nederlanders internationaal gezien een spaarzaam volk. Als ook de zogenoemde contractuele besparingen voor pensioenen en levensverzekeringen worden meegerekend, is de spaarquote van Nederlandse huishoudens nog steeds één van de hoogste in de wereld, aldus het CBS.

Reageer op dit artikel