nieuws

Makeblijde: bouwcentrum voor tuinarchitectuur

bouwbreed

Een tuin in de vorm van een toren van 30 meter hoog, die tegelijkertijd dient als camouflage voor een digitale ontvangsttoren. Een optelsom van coniferen, terracotta potten, geraniums, gaas, kunststof bloembakken en een creatief idee. Deze schepping van West 8 (van Adriaan Geuze) krijgt een plaats in het nieuwe tuinarchitectuurpark ‘Makeblijde’.

Het plan ligt nog op de tekentafel, maar is inmiddels de welstand gepasseerd. Automobilisten, fietsers en treinreizigers zien volgend jaar aan de noordkant van Houten de verrassende tuintoren verrijzen. Met het plan worden twee vliegen in één klap geslagen: een alternatief voor de horizonvervuiling door telecomantennes én een inspirerend tuinontwerp. De tuintoren van West 8 is één van de, uiteindelijk dertig, voorbeeldprojecten in het tuinarchitectuurpark. Dit jaar is al een fors deel van dit park gereedgekomen en opengesteld voor vakwereld en publiek. Makeblijde is een initiatief van de beide directeuren, N. Guicherit en R. Smits. Andere voorbeeldtuinen in Nederland gaan vooral over de beplanting en niet over het ontwerp, vinden zij. “Particulieren die een mooie tuin willen, helpen wij een goede opdrachtgever te zijn. Tuinboeken lezen, tegen toevallige voorbeelden aanlopen en in tuincentra rondlopen, geeft mensen vaak toch onvoldoende overzicht. Bezoekers betalen hier entreegeld. Ze kunnen een aantal heel verschillende tuinen betreden. In het informatiecentrum is achtergrondmateriaal van de, door een jury streng geselecteerde, ontwerpers en hoveniers voorhanden.”

Doelgroep

Makeblijde richt zich niet alleen op de particulier die een tuin wil (veranderen). De belangrijkste doelgroep is de vakwereld, eigenlijk iedereen die iets te maken heeft met de inrichting van de ruimte. “We zijn een bouwcentrum, maar dan voor de tuinarchitectuur”, zeggen de twee ondernemers. “De sector kan veel beter inspelen op de wensen van de consument, die steeds meer geld in tuinen wil steken. Voorlopers uit deze wereld participeren in het project. Goede ontwerpers en hoveniers geven hier hun visitekaartje af. In onze visie horen ontwerp, realisatie en beheer bij elkaar.” Makeblijde toont wat er in Nederland aan visies leeft op het gebied van de tuinarchitectuur. Sommige tuinen zijn heel uitbundig, andere met minimale middelen aangelegd. Als ontmoetingsplek voor vraag en aanbod vult het een gat in de markt. De tuin sluit voor het publiek op 30 november en gaat 1 mei weer open. Groepen kunnen er de hele winter door terecht om te vergaderen of voor rondleidingen. Het park van Makeblijde is aangelegd door aannemerscombinatie Boogaart Almere, Van Ginkel BV en Seignette Groen. Het, verrassend transparante, paviljoen van staal en glas is gebouwd door BK Bouw Zeist. De directievoering was in handen van Bureau SmitsRinsma. Als hoofdontwerpers traden op Van Hees Tuin- en landschapsarchitectuur (park) en Thomassen Vaessen Architekten (inrichting paviljoen). Deze tuintoren annex zendmast is één van de dertig voorbeeldprojecten waarmee het tuinachitectuurpark Makeblijde in Houten aan de weg timmert.

Reageer op dit artikel