nieuws

Licht en ruimte in donker ogend NPS/Vara-gebouw

bouwbreed Premium

De ruimtelijke opbouw, de wijze van daglichttoetreding, de gevel en de interieurafwerking. Dit zijn de opvallende elementen van het nieuwe NPS/Vara-gebouw in Hilversum dat onlangs ingebruik is genomen.

Vlak bij de hoofdingang van het Media Park in Hilversum staan de gebouwen van Net 3. De Villa VPRO, het lagere gemeenschappelijke NET 3- gebouw, het op het dak na ondergronds gelegen RVU-gebouw en het nieuwe NPS/Vara-locatie. In opdracht van de Nederlandse Programma Stichting (NPS) en de Omroepvereniging Vara ontwierp Ingenieurs- en architectenbureau Haskoning uit Amsterdam de nieuwbouw. Het uitgangspunt was volgens Maarten Faber, projectleider van Haskoning, een gebouw te ontwerpen met ruimte voor vijf- tot zeshonderd mensen. Een direct probleem was de beschikbare bouwgrond. Faber: “Zowel de gevelrooilijnen als de hoogte stond vast, zodat in het ontwerp van traditionele indelingen moest worden afgeweken om aan de eis van het aantal werkplekken te voldoen. Daarnaast kon ruimte worden gewonnen door een paar lagen onder het maaiveld te bouwen.”

Verwarming

Een tweede eis was de mogelijkheid voor flexibele indeling van de ruimten door de grote wisseling van de redactieteams. Faber: “De verwisselbare tussenmuren stelde ons voor het vraagstuk, hoe de ruimten te verwarmen. Na afweging is besloten de verwarming in de plafonds te maken. Dus in afwijking van de meeste gebouwen in de utiliteit, zijn de plafonds hier vast en niet verlaagd. De installaties en leidingen zijn alleen via de verhoogde computervloeren te bereiken.” Vanaf de buitenzijde vallen de brede lamellen van red cedar op, die de suggestie wekken dat de gevel van hout is. Omdat alleen vanuit een enkel standpunt door de lamellen naar binnen is te kijken, doet het gebouw wat donker aan. Maar eenmaal binnen, is opvallend hoeveel daglicht binnen valt. De wanden en plafonds zijn wit geschilderd waardoor het daglicht nog dieper naar binnen dringt. Ook de toepassing van lichte houtsoorten draagt daartoe bij. Faber: “De ruimtelijkheid en lichtwerking worden versterkt door de grote hoeveelheid vides, van waaruit je enkele verdiepingen overziet.”

Scheve kolom

Het grootste probleem tijdens de bouw bleek de bouwtijd. Volgens Faber is de bouw uitgelopen door problemen met de aannemer die de ruwbouw uitvoerde. “Van de kolommen stond er een zo scheef, dat dat met de afbouw niet meer kon worden ‘rechtgetrokken.’ Deze kolom hebben we helemaal losgehakt en opnieuw gesteld, om in een later stadium niet in de problemen te komen.” Daarnaast ontstond vertraging door een tekort aan onderaannemers. “Een gevolg van de huidige marktwerking”, aldus Faber. Door het hele gebouw zijn de brandwerende wanden van esdoorn panelen voorzien. De grootte van de panelen van circa 120 bij 80 centimeter, correspondeert met de vlakverdeling in de gevel. Vanwege de verdiepingoverschrijdende vides, moest er uiterst secuur worden gewerkt. Volgens Faber is door afbouwer Verwol B.V. uit Opmeer fantastisch werk geleverd: “Omdat de maatvoering van de ruwbouw niet helemaal in orde was, kwam er extra druk op de afbouwer om exact te werken. Een minimale afwijking in de maatvoering op de begane grond, werkt natuurlijk door als je over een aantal verdiepingen werkt. Het resultaat is uitzonderlijk goed.” Het NPS/Vara gebouw heeft geen kantine en is mede daarom verbonden met de Villa VPRO door middel van een overdekte ‘loopbrug’, via het gemeenschappelijke Net 3-gebouw. Enkele VPRO-ers waren geirriteerd over het gemeenschappelijk gebruik van de kantine in de Villa. Er zou sprake zijn van ruimtegebrek en ‘voor een uur ’s middags hebben de Vara medewerkers alle broodjes al op’, aldus een VPRO- medewerker. Faber: “Vanaf het begin was duidelijk dat medewerkers van NPS/Vara van de VPRO kantine gebruik moesten maken. Volgens de VPRO was er ruimte genoeg.”

Projectgegevens

Architect Pieter Boerstra en Freerk Hoekstra van Haskoning Ingenieurs-en Architectenbureau, Amsterdam

Interieurontwerp Ontwerpgroep Trude Hooykaas, Amsterdam

Aannemer Giesbers BV, Wijchen

Opdrachtgever Nederlandse Programma Stichting en Omroepvereniging Vara

Bouwsom: 30.000.000 gulden

Reageer op dit artikel