nieuws

Kunststofkabel levert hoogspanning

bouwbreed

Hoogspanningskabels uit kunststof voorzien Berlijn vanaf november van elektriciteit. De Duitse hoofdstad heeft daarmee een Europese primeur.

De kabels uit netvormig polyethyleen vormen de zogeheten 380 kiloVolt diagonalen. Het gaat om twee lengtes, van 6,3 en van 5,2 kilometer. Deze tracés maken deel uit van een 40 kilometer lange diagonaal. Die bestaat deels uit traditionele hoogspanningsmasten, oliegekoelde grondkabel en de nieuwe kunststofkabel. Laatstgenoemde is lichter en goedkoper dan de oliegekoelde kabel. Omdat het koelmiddel olie ontbreekt, vervallen allerlei nevenvoorzieningen als pompstations, compensatievaten en lekdetectors. Koppelingen tussen kabeldelen vallen eveneens goedkoper uit. Vergunningprocedures voor droge kunststofkabels nemen relatief weinig tijd in beslag omdat er geen gevaar dreigt voor bodemvervuiling door weglekkende olie. Over het geheel genomen noemt het Berlijnse energiebedrijf Bewag de kosten voor kunststofkabel zo’n 20 procent lager vergeleken met die van oliekabels, zonder daarbij concrete bedragen te noemen. De investering voor ondergrondse aanleg beloopt evenwel het vijf- tot tienvoudige van die voor een verbinding met hoogspanningsmasten. Masten blijven vooralsnog de belangrijkste infrastructuur voor het transport van hoogspanning over grote afstanden. Kabels gedragen zich als condensatoren waarvan de capaciteit blindvermogen opwekt. Hoe langer de kabel,hoe groter de elektrisch onbruikbare blindstroom. Kabellengtes van meer dan 20 kilometer renderen niet meer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels