nieuws

Kok wil personeel eerst in eigen land werven

bouwbreed Premium

Premier Kok wil niet meteen over de grens kijken als het gaat om het oplossen van de tekorten op de arbeidsmarkt. Hij vindt dat de knelpunten aangepakt moeten worden met “scholing, scholing en nog eens scholing” en benutting van de arbeidsreserves die al aanwezig zijn, zoals in de wao.

Kok ging in op de personeelstekorten in het kader van de Algemene Beschouwingen gisteren in de Tweede Kamer. De premier waarschuwde niet te snel over de grenzen te kijken zolang nog zoveel mensen in Nederland niet werken. Daarbij refereerde hij aan de 920.000 mensen in de wao, werkloze allochtonen en vrouwen. “Werken moet meer lonend zijn en de arbeidsproductiviteit moet omhoog”, oordeelde Kok. Hij toont begrip voor het het feit dat het potentieel niet zomaar aansluit op de knelpunten. Scholing, mentaliteitsverandering en oplossen van problemen bij reïntegratie bij de wao, verdienen in zijn ogen topprioriteit. SP- fractievoorzitter Marijnissen vindt het tijd worden dat het bedrijfsleven verplicht 5 procent herintreders in dienst moet nemen. Want op vrijwillige basis blijft dat percentage steken op 2. Kok voelt echter weinig voor het opleggen van aantallen. “Ik wil de arbeidsreserve en de knelpunten niet zwart-wit naast elkaar plaatsen. Maar ik vind het niet goed uit te leggen om meteen uit te wijken naar het buitenland. Tijdelijke migratie leidt vaak tot permanent verblijf. We moeten leren van het verleden en eerst goed kijken naar de structurele gevolgen daarvan.” Wordt de stap toch genomen om personeel uit het buitenland te halen, dan vindt Kok dat werkgevers zich eerst binnen Europa moeten oriënteren.

Oost-Europa

Dat laatste sluit aan bij de constatering van AVBB-voorzitter Brinkman dat de bouw verder internationaliseert door de krapte op bouwplaatsen. Volgens zijn schatting komt nu al 10 procent van het personeel uit het buitenland (20.000 mensen) en zal dat alleen maar meer worden. Brinkman hoopt dat de bouw op dat gebied kan profiteren van personeel uit Oost-Europa. Als Hongarije, Tsjechië en Polen toetreden tot de Europese Unie, zijn werknemers vrij om in Nederland aan de slag te gaan.

Reageer op dit artikel