nieuws

Keurmerk hout jaren uitgesteld

bouwbreed Premium

Het verplichte keurmerk voor hout en daarvan gemaakte producten is voorlopig van de baan. De initiatiefwet van M. Vos (GroenLinks) voor rode en groene stempels wordt niet voor 2003 ingevoerd. Dat was dinsdag de uitkomst van een debat in de Tweede Kamer.

Aanvankelijk zouden fabrikanten het keurmerk vanaf juli 2001 moeten aanbrengen. Groen voor producten uit duurzaam geproduceerde bossen en rood voor al het andere hout. De overheid heeft echter meer tijd nodig om te bepalen welke producten onder de plicht gaan vallen. De Tweede Kamer heeft in 1998 voor invoering gestemd, op voorstel van GroenLinks- Kamerlid M. Vos. Zij wil een plicht, omdat volgens haar te weinig bedrijven meedoen met vrijwillige keurmerken zoals het FSC-keurmerk.

Lucifers

De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over het voorstel. Minister Pronk (Milieu) is ondertussen gevraagd een lijst te maken van producten die onder de plicht vallen. Denkbaar zijn planken en balken, maar ook spaanplaat, houten borstels, stoelen, lucifers en papier. Kamerlid Vos zei dat het keurmerk niet is bedoeld voor producten die zijn gemaakt van hergebruikte producten, zoals oud hout en papier. Het bedrijfsleven heeft de laatste weken opnieuw geprotesteerd tegen het keurmerk. Fabrikanten menen dat het praktisch onuitvoerbaar is, fraudegevoelig en hoge kosten veroorzaakt. De fabrikanten moeten onder meer een beheersplan bewaren van alle bossen waar het hout vandaan komt. Bovendien moet in iedere fase van het fabricageproces opnieuw met rode en groene stempels of stickers worden gewerkt. Van boomstam via alle stadia tot pak papier, plank of spaanplaat. Bovendien zal een groot deel van de Nederlandse bossen niet het groene keurmerk krijgen. “Alleen Staatsbosbeheer is groot genoeg om een certificaat te halen. Voor bijvoorbeeld Natuurmonumenten en particuliere bosbeheerders zou dat onhaalbaar zijn, maar die bossen worden wel degelijk duurzaam beheerd”, waarschuwde C. Boon van de Algemene Vereniging Inlands Hout tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Schadeclaims

VVD en CDA toonden opnieuw grote bezwaren te hebben tegen het nieuwe keurmerk. Ze zien veel problemen bij de uitvoering en controle. Ze vrezen bovendien dat de Europese Commissie het keurmerk ziet als een verboden importbelemmering. Als dat gebeurt moet Nederland de wet intrekken en dreigen schadeclaims van het Europese Hof. Minister Pronk zei echter dat de uitvoerbaarheid en kosten het beste kunnen worden getoetst als de lijst van producten is vastgesteld. De slagingskans van de wet in Europa oordeelde Pronk persoonlijk zeer redelijk. PvdA, D66 en GroenLinks blijven voor het keurmerk. “Soms moet je maar kijken hoe ver je kunt komen binnen Europese wetgeving”, aldus Augusteijn (D66).

Reageer op dit artikel