nieuws

Honingraat omsluit honingraat

bouwbreed

Een honingraatpaneel is onder andere warmte-isolerend en zeer geschikt voor het afschermen van bouwkundige openingen. Door meerdere van dit soort panelen achter elkaar te plaatsen neemt niet alleen het isolerend vermogen toe, maar natuurlijk ook de totale dikte. Drie Amerikanen kwamen met een aangepast ontwerp.

octrooinummer: 1011101 octrooihouder: Hunter Douglas International, Willemstad, NA uitvinders: Wendell B. Colson, Paul G. Swiszcz & Jason T. Throne, USA Een traditioneel honingraatpaneel bestaat uit vele, naast elkaar geplaatste cellen, elk met een zeshoekige doorsnede. Inmiddels zijn ook honingraatpanelen verkrijgbaar met niet alleen cellen naast elkaar, maar ook achter elkaar. Ze isoleren uitstekend, daar niet van, maar ze zijn tamelijk dik vergeleken met enkelvoudige panelen. Het ingediende en inmiddels uitgegeven octrooi 1011101 betreft een nieuw soort honingraatpaneel. Dat is uittrekbaar en samenvouwbaar en – zoals gebruikelijk – voorzien van een veelvoud van naast elkaar gelegen, buisvormige cel-eenheden. Het kenmerkende nieuwe ervan is niet te zien, maar zit binnenin, aangezien elke cel is voorzien van een inwendige cel. Het octrooi beschrijft meerdere uitvoeringsvormen, die allemaal als kenmerk hebben dat de inwendige cel ten minste gedeeltelijk is ingebed in de buitenste. Zo is er een uitvoering waarbij de binnenste cel ruim twee van de zes zijden deelt met de buitenste. Dan gaat het eigenlijk min of meer om anderhalve cel. Bij een andere mogelijke variant gaat het wel degelijk om twee cellen. En meer dan twee cellen is natuurlijk ook mogelijk.

Betere isolatie

Het grote voordeel van dit twee-in-één honingraatpaneel is natuurlijk de betere isolatie, doordat de warmte meer dan één cel tegenkomt bij het passeren van het paneel. En toch is de dikte vergelijkbaar met een traditioneel honingraatpaneel. Het octrooi beschrijft ook een methode voor het produceren van de panelen. In essentie komt het neer op het diverse keren vouwen en lijmen van stroken vouw- en plooibaar materiaal. Het materiaal moet bij voorkeur in staat zijn een plooi vast te houden. Polyester zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden, of een ander dun filmmateriaal. De afzonderlijke cellen worden met kleefrupsen aan elkaar bevestigd, waarbij uiteindelijk een honingraatpaneel ontstaat.

Reageer op dit artikel