nieuws

Hochtief kiest voor kern en zet wegenbouw in verkoop

bouwbreed

Hochtief zet het mes in zijn Duitse activiteiten. Vanwege uitblijvende overheidsopdrachten ziet het concern zich gedwongen versneld het herstructureringsprogramma 2000 uit te voeren.

De bouwreus kiest nadrukkelijk voor de kernactiveiten en treft voorbereidingen om de wegenbouw af te stoten. Het segment is bij Hochtief tot dusverre goed voor een omzet van ruim vierhonderd miljoen gulden. Driekwart van alle bouwopdrachten haalt Hochtief inmiddels uit het buitenland. Al in juni heeft Hochtief de Duitse overheid gewaarschuwd niet langer te talmen met vervolgopdrachten. De pijn zit vooral in de wegenbouw en stagnerende opdrachten van spoorwegbedrijf Deutsche Bahn. Het pakket waarover het bedrijf onderhandelt met de diverse bestuursniveaus, vertegenwoordigt een waarde van circa een half miljard gulden. Gezien de geringe vorderingen in het overleg, heeft Hochtief de winstverwachting voor dit jaar teruggeschroefd tot 220 miljoen. Vorig jaar boekte de onderneming nog het dubbele van dit resultaat. Als extra handicap ervaart Hochtief de slechte betalingsmoraal van de Duitse overheden. Volgens een onderzoek van brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie staat voor tussentijdse betalingen een termijn van achttien dagen. Regering, deelstaten en gemeenten nemen respectievelijk 32, 30 en 28 dagen de tijd. De industrie betaalt gemiddeld na 24 tot 27 dagen.

Reageer op dit artikel