nieuws

GTI: Nieuwe mensen werven en behouden wat je hebt

bouwbreed

“Personeelstekort in de bouw? Jawel, maar er zijn wel mensen te krijgen. Het is meer de vraag how to get them”. Drs. E.V. Koenen, directeur personeel en organisatie bij GTI, leidt het personeelsbeleid over twee sporen. Enerzijds werft de technische dienstverlener nieuwe mensen, anderzijds moeten de werknemers het zo naar hun zin hebben dat ze niet over de schutting willen kijken.

Het bedrijf telt achtduizend werknemers en moet jaarlijks achthonderd mensen werven, van de werkvloer tot het hoogste kader. Deels als gevolg van groei, maar ook door het verloop, dat in de branche relatief hoog is. “Mensen blijven tegenwoordig niet lang meer bij één bedrijf. De jongere generatie wil snel carrière maken. Klimmen ze niet vlug genoeg, dan kijken ze na vijf jaar eens verder. Dat kost ons per werknemer een halve ton, inclusief scholing voor de nieuwe medewerker. Veel geld, dat we ook kunnen gebruiken om onze mensen te behouden”, berekent Koenen.

Uw filosofie zal de gemiddelde GTI-werknemer deugd doen. Doe mij maar

50.000 gulden, dan blijf ik wel zitten. “De goodwill om te blijven kan niet worden afgekocht. Mij staat een bindingsproces voor waarop de nieuwe organisatie steunt. Het is mijn stokpaardje, dat drie hoofdtrajecten kent. De positie van GTI als marktleider op de arbeidsmarkt, opleidingen, en functioneringsgesprekken die meer resultaat- en competentiegericht zijn.” Koenen streeft naar een prettige werksfeer, waarin mensen zich verbonden voelen met het bedrijf. “Verder kun je denken aan bonussen en we zijn al bezig met een werknemers- belevingsonderzoek. We analyseren de aanwezige kennis en de mate waarop deze wordt ingezet. Na een paar maanden bellen we ook mensen die zijn weggegaan. Gewoon even vragen hoe het gaat. Misschien willen ze wel terugkomen.”

Geheim

Bovendien wil GTI uit de abstractie treden waarin de installatiebranche jarenlang zat. Iedereen kon immers zien hoe fantastisch het was, dat hoefde je niet per se te benadrukken. Koenen: “Nu rijden we met afgestudeerde hts’ers en mts’ers onze projecten af. We laten ze de nieuwste technische snufjes zien. Vaak reageren ze verrast. Dit is het best bewaarde geheim van Nederland, riep een ploegje eens uit.”

Neemt GTI ook ongeschoolden in dienst?

“We richten ons op technisch midden en hoger opgeleid personeel. Hoewel we tegenwoordig ook mavo’ers, vmbo’ers en ongeschoolden aantrekken. Niemand gaat zonder een technische opleiding de werkvloer op. Ongeschoolden krijgen het eerste jaar een primaire opleiding, soms fulltime.” Onder de huidige omstandigheden kan Koenen zich voorstellen dat de bouw zijn toevlucht zoekt tot ongeschoold personeel. “Maar er loert groot gevaar dat de sector concessies doet aan de kwaliteit. Ik vind dat doodeng.”

Al in 1995 liet directeur De Vries van stichting Bouw-Vak-Werk een

waarschuwing horen in deze krant. Waarom hebben de bouw en bouwgerelateerde bedrijven daar niet op geanticipeerd? Koenen: “De bouwsector kent een afgesloten traditionele manier van denken. Wel naar elkaar kijken maar niet over de branche heen, zoals de industrie. We kunnen er niet meer omheen. Het tekort zal zich steeds schrijnender manifesteren. Het is niet ondenkbaar dat er straks overnames plaatshebben, niet zozeer omdat het bedrijf zo goed bij de branche past, maar omdat het zoveel personeel heeft.”

Reageer op dit artikel