nieuws

Friese pompen voor zeeaquarium in Spanje

bouwbreed

Fybroc Europe in Heerenveen heeft een order van 2,4 miljoen gulden in de wacht gesleept. Voor een zee-aquarium in het Spaanse Valencia mag de onderneming 207 pompen leveren.

Directeur H. Huizinga ziet dit als de doorbraak op de Europese markt, want er liggen meer orders in het verschiet. “We verwachten binnenkort ook een opdracht uit Italië en we hebben al een dergelijke order uit Gotenburg binnen gekregen.” De pompen die de Heerenveense onderneming fabriceert, in samenwerking met het Amerikaanse zusterbedrijf, zijn bijzonder. Ze worden helemaal uit fiberglas vervaardigd en hebben daardoor een hoog rendement en zijn bijzonder zuurbestendig. “Door de homogeniteit van het materiaal kunnen hoge werkdrukken tot zestien bar bereikt worden”, vertelt Huizinga. De pompen zetten niet uit bij hoge temperaturen, omdat bij de productie een speciale thermoharder wordt gebruikt, terwijl ook de oogring tussen de waaier en de sleeve ontbreekt. Dit onderdeel is namelijk uit één stuk gemaakt. Fybroc, dat nu een jaar of vier actief is in Europa, richt zich naast de aquaria heel specifiek op de levering van pompen aan de chemische en petrochemische industrie. “Ook leveren we pompen voor ontzoutingsinstallaties, omdat het materiaal bijzonder geschikt is voor het verpompen van zout water”, vervolgt de Heerenveense ondernemer. Want het kunststofmateriaal wordt niet aangetast door agressieve stoffen, zoals dat bij metaal en roestvast staal wel gebeurt. “Je hebt dus pompen met een lange levensduur.” De pompen van Fybroc Europe hebben een capaciteit van tien tot 750 kubieke meter per uur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels