nieuws

‘Fosag-standpunt getuigt van weinig deskundigheid’

bouwbreed

De ‘schildersziekte OPS verdient nog steeds alle aandacht, vindt FNV-Bouw. “Ook in de grafische sector en bij de autospuiters wordt gewerkt aan het verder terugdringen van oplosmiddelrijke producten, en de schilderssector kan natuurlijk niet achterblijven”, zegt vice- voorzitter Schotanus. Wat moeten de mensen die overwegen in de bouw aan de slag te gaan daar wel niet van denken? Bij die 97 nieuwe patiënten zaten 36 schilders!”

Gezondheid blijkt ook bij Fosag een belangrijk punt. De federatie krijgt af en toe meldingen over hoofdpijn en huidproblemen bij het gebruik van watergedragen producten. “We hebben in dit kader al veel vaker gewaarschuwd,” zegt een woordvoerder, “dat je erg voorzichtig moet zijn met het het inruilen van het ene probleem voor het andere. Natuurlijk is OPS een ernstig probleem, maar de omvang is beperkt. Huidklachten zijn veel minder erg, maar ze vormen juist een veel breder probleem.” Volgens Fosag valt de blootstelling aan te hoge concentraties organische oplosmiddelen voldoende tegen te gaan met relatief simpele maatregelen. Bijvoorbeeld het dragen van persoonlijke veiligheidsmiddelen of het openen van ramen. De federatie vond een wettelijke vervangingsplicht altijd al een veel te rigide aanpak van het probleem. Toch zijn professionele schilders sinds 1 januari 2000 verplicht binnenshuis te werken met oplosmiddelvrije producten. De werkgevers willen nu dat het makkelijker wordt om in speciale gevallen een ontheffing te krijgen. En ze willen voorkomen dat de vervangingsregeling in de toekomst wordt uitgebreid naar buitenschilderwerk. FNV-Bouw onderzoekt juist de mogelijkheden voor verdere terugdringing van oplosmiddelvrije producten. Daarbij kijken ze bijvoorbeeld naar Denemarken, waar ook buitenshuis wordt gewerkt met watergedragen verf. Met een kwalitatief goed resultaat.

Huidproblemen

Schotanus: “Voor een optimale kwaliteit van het schilderwerk en een optimale gezondheid van de schilder moet je voortdurend innoverend bezig blijven. Natuurlijk vinden we dat er een oplossing moet worden gezocht voor die huidproblemen. In het cao-akkoord hebben we dan ook afgesproken dat we laten onderzoeken welke stoffen in watergedragen verf verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor die klachten. Dat onderzoek is twee maanden geleden begonnen en zal uiteindelijk nieuwe innovaties opleveren. Dan verdwijnen die hinderlijke stoffen uit de verf. Maar we gaan beslist niet meer terug naar die schadelijke oplosmiddelen.

Reageer op dit artikel