nieuws

Flexibele erosiemat voor dijken en oevers

bouwbreed Premium

Joosten Kunststoffen BV uit Gendt heeft een nieuwe flexibele erosiemat in het assortiment opgenomen. De ‘Jogemat’ kan zettingen van de ondergrond weerstaan en wordt toegepast als erosiebescherming van onder meer dijken, oevers en bodems en andere doorgroeiconstructies.

De Jogemat is opgebouwd uit een onderlaag van waterdoorlatend geotextiel, dat uitspoeling voorkomt en de mat sterkte geeft. Op het geotextiel is een lussenstructuur aangebracht. Tussen de lussen is de mat gevuld met door bitumen gebonden steenslag. De Jogemat heeft een holle-ruimtepercentage van 30 procent voor de waterdoorlating en doorgroei van beplanting. De beplanting heeft een verdere versteviging van de ondergrond tot gevolg, maar neemt de functie van de mat niet over. De Jogemat heeft een levensduur van 20 tot 25 jaar. Door de mat bij het aanbrengen in te zaaien met een grasmengsel ontstaat een groene oever. Het is ook mogelijk direct graszoden op de Jogemat te plaatsen. De mat is leverbaar op een rol met een standaardbreedte van 4,80 meter en een lengte van vijftien meter. Joosten kan afwijkende maten ook leveren op bestelling. De Jogemat wordt aangebracht door de mat uit te rollen met behulp van een evenaar aan een hydraulische graafmachine. De evenaar zorgt ervoor dat de rol horizontaal of onder een gewenste hoek kan worden geplaatst. Indien nodig kan de Jogemat na uitrollen nog met pennen worden vastgezet. De eerste testprojecten in Zeeland, Noord- Holland en België zijn volgens Joosten Kunststoffen succesvol verlopen. Bij een project in Zeeuws Vlaanderen kwam de begroeiing binnen enkele weken al ruim door de Jogemat heen.

Reageer op dit artikel