nieuws

Een sterk staaltje van Nederlandse kracht

bouwbreed

Beton is pas sterk wanneer je het wapent. Nedri Spanstaal in Venlo levert die vaak onzichtbare spankracht in diverse vormen. De 75-jarige specialist is nog lang niet aan het einde van zijn krachten.

Op het bedrijfsterrein in Venlo-Blerick liggen grote rollen walsdraad in afwachting van verdere behandeling. Na een voorbehandeling worden ze verwerkt tot een oersterke draad of streng waar de rek ‘uit’ is. De doorsnee van dit halffabrikaat varieert van grofweg 4 tot 18 millimeter. Binnen liggen de grote rollen spandraad van enkele duizenden kilo’s, klaar om hun eindbestemming te vinden in uiteenlopende betonconstructies als bruggenliggers, caissons of damwanden. Het Feijenoord-stadion, de Wijkertunnel en de Oosterscheldedam zijn slechts enkele projecten waarin het Limburgse halffabrikaat werd verwerkt. Maar ook de woningbouw- en utiliteitsbouw doet haar voordeel met spanstaal. Nedri Spanstaal BV zag 75 jaar geleden het levenslicht. Het van oorsprong Duitse bedrijf legde zich aanvankelijk toe op de productie van prikkeldraad, maar zou zich allengs ontwikkelen tot een specialist in hoogwaardig spanstaal. Die omschakeling vond begin jaren ’50 plaats. Grondlegger was professor Bruggeling van Spanbeton die samen met Nedri aan de wieg ervan stond. “Met betonijzer en matten was destijds slechts een beperkte overspanning mogelijk, spanstaal bracht hierin verandering”, licht algemeen directeur W. Alsters toe. Lag 25 jaar geleden de treksterkte nog op 1660 Newton/mm2, anno nu is dat opgelopen tot 2060 Newton/mm2. De grootste vrijdragende overspanning bedraagt momenteel 57 meter (Zeeburgerbrug). “De trend is dunner, maar sterker”, stelt Alsters.

Flexibiliteit

Het bedrijf werd opgericht door de Duitse draadfabrikant Rösler. In 1969 werd het overgenomen door de Hoogovens Groep. “In het verleden heeft dit bedrijf zich altijd als een onafhankelijk opererende onderneming gedragen. We hebben altijd voor onze eigen continuïteit moeten zorgen. Toen de aandelen nog in handen van Hoogovens waren, hielden we al een aandeelhoudersvergadering.”

Sinds 1994 opereert Nedri Spanstaal als een zelfstandige onderneming. “Omdat we niet tot een staalconcern behoren, zijn we meer marktgeoriënteerd,” concludeert Alsters. Wat vraagt die markt? “De bouwplaats is een montageplaats geworden. Onze afnemers willen zo min mogelijk in voorraad. Voor ‘delivery on time’ beschikken we dan ook over een flexibele organisatie. Vijf dagen per week wordt in drie ploegen gewerkt. Wanneer er meer vraag is, voeren we dat op tot zeven dagen.”

En de vraag is groot, getuige de investering van zes miljoen in een nieuwe ‘strengenlijn’. Zeker uit de HSL en de Betuwelijn verwacht Alsters nog de nodige opdrachten.”

Om alles in goede banen te leiden onderhoudt de binnendienst intensief contact met de afnemers. “We zijn daarin pro-actief bezig,” stelt directeur verkoop J. Bardoel. “Bij onze klanten inventariseren we wat ze de volgende week nodig hebben.”

Innovatief

De specialist beperkt zich overigens niet tot staal. “We leveren spankracht,” benadrukt Alsters. “We zijn voortdurend op zoek naar de toegevoegde waarde. Nedri staat voor partnership, perfection en innovation.”

Het heeft onder andere geleid tot de productie van de GEO-streng, waar de kunststof (PE) laag aan het uiteinde ontbreekt, wat bij verankering onnodig werk bespaart. Voor de groeiende renovatiemarkt zijn er koolstof lamellen die tegen de constructie worden aangebracht. “We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor een proef op de A10. Daar worden koolstofvezels na verwijdering van het asfalt op het wegdek geplakt. De sterkte bedraagt zo’n 2800 Newton/mm2.” De ontwikkeling van het carbon stress dat lichtere constructies in de bruggenbouw mogelijk maakt staat nog in de kinderschoenen.

De spankrachtproducent is overigens niet alleen op innovatief gebied actief. De internationale opererende onderneming ziet vooral nog afzetmogelijkheden in Oost-Europa en Duitsland. Nedri streeft in de nabije toekomst naar groei door samenwerking, fusies en acquisities. “We zijn voortdurend op zoek,” aldus Alsters. “Ons marktaandeel in Europa bedraagt momenteel dertien procent. Op termijn willen we dat opschroeven naar dertig procent. Over negen jaar ga ik met pensioen. Het zou mooi zijn als dat bereikt zou zijn.”

Naam Nedri Spanstaal BV (Nederlandse Draadindustrie) in Venlo

Plaats Venlo-Blerick

Opgericht 1925

Personeel 175 medewerkers

Omzet Jaarlijks produceert het bedrijf zo’n 70.000 ton spanstaal en 5000 ton industriële draden. De huidige omzet vertegenwoordigt een bedrag van meer dan honderd miljoen gulden.

Reageer op dit artikel