nieuws

ECB koopt euro’s

bouwbreed Premium

De Europese Centrale Bank (ECB) koopt voor 2,5 miljard euro in deviezen euro’s op. Het geld bestaat uit vaste rente-inkomsten over de deviezenreserve van de bank.

Bij de bekendmaking ervan op donderdag wilde ECB-president Duisenberg niet spreken van interventies om de koers van de euro te steunen. Niettemin steeg de koers van de euro van 0,8590 dollar tot bijna 0,8700 dollar, maar zakte daarna weer terug. Er gaan de laatste tijd steeds meer stemmen op dat de centrale banken gecoördineerd euro’s moeten aankopen om de euro weer wat aanzien te geven, maar de ECB heeft daar tot nu toe niet van willen weten. Een woordvoerder van de bank zei dat de transacties niet zijn bedoeld om de euro overeind te halen. “Daar is het bedrag te klein voor.” Niettemin werd de aankondiging in de markten gezien als een signaal dat de ECB de koers van de euro te laag vindt en bereid is in de toekomst forser in te grijpen. De ECB heeft de centrale banken van de Verenigde Staten en Japan op de hoogte gesteld van haar voornemen. Deze banken zijn de voornaamste partijen als het gaat om gezamenlijke interventieaankopen. Alleen met een gezamenlijke actie kan de euro overtuigend in koers stijgen. De goud- en deviezenreserve van de ECB bedroeg bij de oprichting van de bank ongeveer 40 miljard euro. Daarvan was 15 procent goud. De deviezen zijn in het buitenland ondergebracht en leveren de ECB rente op. De bank liet donderdag weten ook in de toekomst die inkomsten te willen gebruiken voor het kopen van euro’s.

Reageer op dit artikel