nieuws

Dure ontmanteling kernreactor

bouwbreed

In de Amerikaanse staat Maine bij het stadje Wiscasset is men begonnen aan de sloop van een commerciële kernreactor. Het gaat om een van de oudste Amerikaanse reactoren die 32 jaar geleden werd gebouwd door Stone & Webster. Datzelfde bedrijf zorgt nu voor de sloop.

Dat is overigens eenvoudiger gezegd dan gedaan. Want elke stap van het ontmantelingsproces wordt voorafgegaan door uitgebreide metingen van de radioactiviteit. Dat begon al met de stoomgenerator waarin vijf jaar geleden kleine scheurtjes werden ontdekt. Dat betekende het concrete doodvonnis van de reactor. Maar dat vonnis werd eigenlijk al geveld kort na het ongeluk met de Threee Mile Island reactor in Harrisburg in Pennsylvania in maart 1979. Toen ontstond een kritische beweging binnen de VS ten aanzien van het civiele gebruik van kernenergie. “Mensen begonnen te beseffen waarmee men eigenlijk bezig was”, aldus Wayne Norton, Maines eerste verantwoordelijke voor de veiligheid bij de ontmanteling van de reactor.

Drie processen

Daarbij gaat het om drie processen: het stralingsvrij maken van het karkas van de reactor (kosten 1,3 miljard gulden), het wegwerken van ongebruikte brandstof (3,1 miljoen gulden) en ten slotte de veilige opslag van de kern van de reactor zelf. Dat laatste aspect is voor rekening van de overheid. Die heeft 8,75 miljard gulden uitgetrokken voor demontage, transport en opslag van de kern van de reactor en de verbruikte kernbrandstof. Die gaan naar een opslagplaats in het Yucca- gebergte in Nevada. Sommige delen van de reactor kunnen worden gebruikt als reserveonderdelen voor andere – oudere – reactoren. “De kosten van de hele ontmanteling zijn veel hoger dan aanvankelijk begroot, hetgeen de discussie over het effectieve gebruik van kernenergie in de VS nieuw leven heeft ingeblazen”, aldus Wayne Norton.

Reageer op dit artikel