nieuws

Cuypers (2)

bouwbreed

Het begon in 1863 met een prijsvraag voor een Kunstmuzeüm. Cuypers dacht te winnen met voor elk wat wils. Hij leverde twee verschillende plannen en elk plan met naar keuze een gotische of renaissancistische gevel. Zijn zwager Thijm zat in de jury. Toch won hij niet. Daarop begon Thijm een anonieme campagne in de pers. Die Duitse winnaar met zijn Ionische en Dorische zuilen, dat was toch hartstikke ‘valsch in deze hollandsche omstandigheden’? Nee, dan Cuypers, die beoefent met liefde de stijlen van de noordelijke Germaansche landen.

Cuypers bofte: er was geen geld en alles verdween in de la. Twaalf jaar later kwam de herkansing in een nieuwe prijsvraag. Cuypers diende twee plannen in en won met een variant ‘in den geest van de Nederlandsche Renaissance’. Doorgestoken kaart natuurlijk, want de prijsvraag was uitgeschreven en gejureerd door het College van Rijksadviseurs, waar Cuypers zelf in zat. Toegegeven, bij de stemming stond hij op de gang, maar zijn katholieke vriendje De Stuers voerde het hoogste woord. Cuypers was wel chagrijnig dat ze nou net die variant hadden gekozen die hijzelf het minst leuk vond.

Reageer op dit artikel