nieuws

‘Cevennen-fenomeen’ teistert bouw

bouwbreed Premium

De Franse politie is een onderzoek begonnen naar de omstandigheden waaronder drie bouwvakkers afgelopen week om het leven zijn gekomen. Drie bouwkranen knakten dinsdag als luciferhoutjes tijdens zwaar onweer in het Zuid-Franse Montpellier.

Eén van de kranen viel op een bouwkeet, waar de drie slachtoffers schuilden voor een ongekend felle onweersbui. Zeven andere personen raakten gewond. Het ongeluk gebeurde in de nieuwbouwwijk Antigone. Daar waren honderd bouwvakkers aan het werk toen een verschrikkelijk onweer losbarstte. De bui ging gepaard met zware windstoten. Volgens de autoriteiten liep de windsnelheid soms op tot boven de tweehonderd kilometer per uur.

Sprong

Drie bouwkranen werden – ook al stonden ze vanwege de wind in de vrijstand – compleet vernield. Eén van de machinisten kon zich in veiligheid brengen door op het dak te springen waarop zijn kraan te pletter sloeg. Een aantal in aanbouw zijnde woningen raakte zwaar beschadigd, tientallen auto’s werden in elkaar gedrukt. Van de bouwkeet waarin de drie bouwvakkers in zaten bleef vrijwel niets over. Volgens een ooggetuige werden de kranen eerst van hun onderstel gelicht, waarna ze over de gehele lengte als het ware in elkaar werden gevouwen. Hoewel het erop lijkt dat aan alle veiligheidsvoorschriften is voldaan en er in Montpellier sprake lijkt van buitengewone omstandigheden, onderzoekt de politie toch of er mogelijk sprake is van ‘dood door schuld’. De kans dat er werkelijk iemand zal worden vervolgd, is echter klein. Volgens de Franse meteorologische dienst, dat een waarschuwingsbulletin had doen uitgaan, is hier sprake van het zogenoemde ‘Cevennen-fenomeen’. Dat weersverschijnsel lijkt zich steeds vaker te manifesteren. Het gaat gepaard met extreem felle windstoten en overstromingen, op een zeer klein gebied. “Hier is vrijwel niets tegen te ondernemen”, aldus de commandant van de brandweer in Montpellier. “De bouwondernemingen hebben zich op het eerste gezicht perfect aan de regels gehouden. Maar tegen windstoten van meer dan 200 kilometer per uur valt natuurlijk niets te doen.”

Reageer op dit artikel