nieuws

Bouw reageert kregelig op aangekondigde blokkades

bouwbreed

De bouwsector weet niet hoe te anticiperen op de aangekondigde blokkades van vrachtwagenchauffeurs. Het gros van de bouwers gaat er maar van uit dat de ellende niet te lang duurt, anders loopt het mis: een overdosis aan werk, personeelstekort en nu ook de dreiging van te late afleveringen als gevolg van de blokkades.

Morgen worden door het hele land wegen geblokkeerd. Op Prinsjesdag trekt de vervoerssector richting Binnenhof. “De gouden koets waarin koningin Beatrix zit, wordt gevolgd door vele koetsen, maar dan met een laadbak”, voorspelt transporteur H. Vos. Voor bouwondernemers in de Randstad klinken deze woorden bedreigend. “We zitten in Den Haag al met een mobiliteitsprobleem. Dit kunnen we er niet bij hebben. Maar wat doe je er aan? Ik ben bang dat het aardig uit de hand gaat lopen”, reageert Arkenbout Aannemers in Den Haag. Panagro Bouw in Leidschendam heeft vooralsnog voldoende voorraad aan materialen, maar voorziet problemen in de betonleveranties. Het bedrijf houdt rekening met het feit dat de werknemers de bouwplaatsen niet op tijd kunnen bereiken. “We bekijken maandag hoe we met het personeel zitten en zo nodig zullen we ze verspreiden, als de Randstad niet toegankelijk blijkt. Maar de acties moeten niet te lang duren, want dan gaan we het wel voelen”, zegt algemeen directeur Poolman. Bontenbal Bouw uit Reeuwijk gaat ervan uit dat de blokkades slechts een paar dagen duren. “De bouw raakt niet zo gauw in paniek. Verder kun je nauwelijks op blokkades anticiperen. Iedereen denkt wel heel slim te gaan doen, maar de planning van de leveranciers is strak. We hebben het vermoeden dat het allemaal wel losloopt.” De meeste aannemers starten elke ochtend om zeven uur en hopen voor een eventuele blokkade allang aan het werk te zijn. Voor het geval dat het niet lukt, is het een kwestie van overmacht. De kleinere bedrijven reageren dan ook met een gelaten ‘we zien wel’. Volgens H. Heutink van het NVOB zijn er wel wat klachten van leden binnengekomen: “De bouw is een zaak van goed plannen. Dus bij stremmingen ontstaan er problemen.” Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) heeft de situatie “in onderzoek”, maar onderneemt voorlopig nog geen actie.

Reageer op dit artikel