nieuws

Blij met Polen

bouwbreed

Plafondbouwer Verwol Projectafbouw BV in Opmeer heeft via een uitzendbureau een aantal Polen in dienst genomen. Net als vele andere bedrijven kampte Verwol met een tekort aan kwalitatief goed personeel.

Door de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt week de plafondbouwer uit naar het buitenland. Het gaat om Polen die ook beschikken over een Duits paspoort. “Het gaat nu nog om zes mensen, maar we hopen dat aantal uit te breiden tot twaalf”, geeft woordvoerster De Boer aan. De Polen werken in de eigen fabriek van Verwol, waar onder andere plafonds, verplaatsbare systeemwanden en klimaatplafonds worden geproduceerd. Dit bevalt zo goed dat het bedrijf erover denkt hen ook in te zetten voor de buitendienst. “Het gaat om mensen die in het Pools-Duitse grensgebied wonen en daarom een Duits paspoort hebben. We hoeven daardoor geen werkvergunning aan te vragen.” “Het was”, zegt ze, “niet makkelijk de Polen ervan te overtuigen dat we het goed met hen voor hebben. Agrariërs hier uit de regio maken soms ook gebruik van Poolse arbeiders en een aantal van hen is daarbij uitgebuit. Daarom zijn ze wantrouwend.”

Terugkomen

De Polen gaan om de vier weken drie weken naar huis. “Ze zorgen dan zelf voor een passende vervanger.” Om een goede band met het bedrijf op te bouwen, regelde de plafondbouwer een goed onderkomen voor de Polen. “We brengen ze onder in bungalows. Dat doen we omdat we graag willen dat ze terugkomen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels