nieuws

Bijzetsloten voortaan overbodig

bouwbreed

De bescherming van woningen tegen inbraak krijgt steeds meer aandacht. Veel hang- en sluitwerk blijkt in de praktijk niet in staat een inbreker minstens drie minuten bezig te houden. Het aanbrengen van oplegsloten is een mogelijke remedie. J. Boumans bedacht een slimmere oplossing.

octrooi

nummer: 1010060 octrooihouder: Handelsmaatschappij Boumans, Benschop uitvinder: Johannes A. Boumans

Een keten is net zo sterk als de zwakste schakel. Je kunt bestaande raamsluitingen verbeteren door in het kozijn een sluitkom aan te brengen voor de grendel. Maar als je, uiteraard louter op technisch- wetenschappelijke gronden, een koevoet inzet, zie je al gauw het zwakke punt van het geheel. Dat is de bevestiging van het sluitwerk op de raamstijl. Die verbinding haalt de normtijd van drie minuten inbrekerbestendigheid meestal niet. Natuurlijk, je kunt extra oplegsloten aanbrengen. Maar niet iedereen geniet van zo’n verzameling goed zichtbaar sluitwerk.

Koevoetbestendig

J. Boumans, vroeger ontwerper van vrachtwagens, keek ernaar en bedacht een hulpstuk voor de bevestiging van het beslagdeel op de stijl van het raam. Het gaat om een stalen cilinder met meerdere, van schroefdraad voorziene gaten, dwars op de langsrichting. De montageplaat van de raamsluiting wordt niet bevestigd met de gebruikelijke houtschroeven, maar met bouten. De cilinder vormt daarvoor het moerdeel, en wordt via een vanuit de dagkant geboord gat het hout ingeschoven. De bouten passen in de gaten in de cilinder en zo ontstaat een koevoetbestendige verbinding. Uiteraard is deze vinding ook bruikbaar bij de bevestiging van raamuitzetters of deurgrendels.

Belangstelling

De uitvinder is aanvankelijk bang dat de belangstelling van Cobouw hem geld gaat kosten, maar als hij hoort dat aan deze publiciteit volstrekt geen kosten zijn verbonden, verwijst hij voor nadere informatie door naar zijn zoon, J(eroen) Boumans. Heeft senior zijn hele leven in het metaal gezeten, zijn beide zonen zaten in het hout. En de vinding is min of meer een samenwerkingsproject. Handelsmaatschappij Boumans heeft de cilinder overigens nog niet in het assortiment opgenomen. De reden daarvoor is de sterk gegroeide belangstelling voor meerpuntssluitingen. Daarmee kun je met één hendel of sleutel een raam of deur op meerdere plaatsen vergrendelen. Bij gebleken belangstelling gaat de vinding alsnog in productie.

De montageplaat van een raamsluiting wordt in dit geval niet bevestigd met de gebruikelijke houtschroeven, maar met bouten. Het moerdeel bestaat uit een stalen cilinder (16) met meerdere, van schroefdraad voorziene gaten (15), dwars op de langsrichting. De cilinder wordt via een vanuit de dagkant geboord gat in het hout geschoven. De kopse kant van de cilinder bevat een stelsleuf. De bouten passen in de gaten in de cilinder en er ontstaat een stevige verbinding.

Reageer op dit artikel