nieuws

Beurt van 10 miljoen voor gevangenis

bouwbreed Premium

Vier jaar na de oplevering van gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen wordt het complex nu al weer voor ruim 10 miljoen ingrijpend verbouwd. De gevangenis wordt geschikt gemaakt voor de opvang van jeugdige criminelen.

Norgerhaven werd gebouwd voor langgestrafte volwassenen. Veel cellen staan door het landelijk cellenoverschot de laatste jaren leeg. De behoefte aan cellen voor jeugdinrichtingen daarentegen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Voor het ministerie van Justitie was dat reden voor de verbouwing. Norgerhaven komt onder de vleugels van de justitiële jeugdinrichting Het Poortje in Groningen. “Tien jaar geleden was er een enorm cellentekort en zijn in snel tempo gevangenissen bijgebouwd. Vooral doordat tegenwoordig meer werkstraffen worden uitgedeeld en het elektronisch huisarrest toeneemt, is er voor volwassenen een overaanbod aan cellen”, aldus een woordvoerster van Het Poortje. Het nieuwe complex biedt plaats aan maximaal tachtig jongeren van 13 tot 22 jaar. De investering wordt vooral gedaan in soos- en onderwijsruimtes, sportvoorzieningen en andere voorzieningen op gebied van behandeling en onderwijs. Aan de cellen zelf verandert niet veel. De start van de verbouw staat gepland rond 1 oktober.

Reageer op dit artikel