nieuws

Barendrecht bouwt 6600 woningen in Carnisselande

bouwbreed

Barendrecht is momenteel in de ban van een enorme bouwwoede die nog ongeveer vijf jaar gaat duren. In die tijd moeten er nog bijna 6600 woningen verrijzen in Vinex-locatie Carnisselande.

Dit woningbouwgebied is door het stadsbestuur verdeeld in drie deelgebieden: Stadse Rechthoek, Dorpse Driehoek en Waterfranje. De eerste duizend woningen in Carnisselande zijn inmiddels gereed. “Bouwplan Riederhoek maakt deel uit van Dorpse Driehoek. Het is echt een wijk waar het dorpse karakter van vroeger weer moet herrijzen”, vertelt projectleider A. Nijenhuizen van het ontwikkelingsbedrijf Barendrecht. “Kernwoorden van Dorpse Driehoek zijn kleinschalig, ontspannen, informeel en ongedwongen. De wijk zal een lage bebouwingsdichtheid kennen en de woningen hebben lage gevels en grote daken. Verder worden er veel hagen aangelegd om de dorpse sferen te creëren.” Riederhoek zal 560 woningen gaan herbergen op twintig hectare grond. De verhouding sociale, middeldure en dure woningen ligt in Riederhoek op 30-40-30. “Naast een juiste spreiding van inkomensklassen wordt ook gedacht aan groepen mensen waar in andere nieuwbouwwijken niet zo snel woningen voor worden gebouwd. Zo gaan we veertig allergeenarme sociale huurwoningen bouwen. Deze huizen zijn bij uitstek geschikt voor bewoning door gezinnen waarin ernstig allergische astma voorkomt.” Om dit te realiseren zijn bouwkundige maatregelen nodig zoals een extra droge en dichte begane grondvloer, vloerverwarming, gemakkelijk te openen ramen in badkamer en keuken en een centraal stofzuigsysteem. “We hebben overigens te maken met een bijzonder hoge dichtheid aan projectontwikkelaars in Riederhoek. De 560 woningen worden gebouwd door zes ontwikkelaars en de gemeente. Juist de verdeling van de inkomensklassen zal er voor zorgen dat een aantal mensen al in het gebied woont, terwijl er nog aan andere woningen wordt gebouwd. Dat is natuurlijk geen pretje, maar ook moeilijk tegen te gaan. Er zijn ontwikkelaars die dure woningen pas gaan bouwen als ze zeker weten dat er ook kopers voor zijn.”

Reageer op dit artikel