nieuws

AutoCad luistert naar menselijke stem

bouwbreed

Op de cad/cam-beurs in Kortrijk introduceert Speethon een bijzonder pakket voor AutoCad. Het heet Sayline en maakt het tekenprogramma spraakgestuurd. Voortaan luistert AutoCad naar commando’s zoals ‘line, vijftien, sluit’ en ‘ga naar het trappenhuis links beneden’.

“Hier word ik wel even agressief van”, reageert architecte Sandra Risseeuw als AutoCad met Sayline niet meteen perfect op haar stem reageert. “Dit programma is zeker nog niet met vrouwen getest.” Dat klopt, bevestigt Stephan Hendrickx van Speethon. “Maar het programma past zich aan uw stem aan, terwijl u ermee bezig bent. Het is in tegenstelling tot vroegere spraakbesturingen onafhankelijk van de gebruiker. Het is niet nodig eerst een hele reeks commando’s in te spreken om het programma te trainen. Het spraaksysteem is met het tekenproces geïntegreerd.” Op de stem van ing. Milo E.F. Yard van BNA/Accis reageert het programma beter. Het is verbazingwekkend om te zien hoe AutoCad de commando’s uitvoert. Dat roept meteen fantasieën op over intelligente automatisering en een toekomst zonder RSI. “AutoCad is niet optimaal”, stelt Emmanuel Lambert van Speethon. “De muis wordt door elkaar heen gebruikt voor commando’s en tekenwerk. Bovendien moet de tekenaar regelmatig de hand verplaatsen naar het toetsenbord. Met Sayline werkt AutoCad efficiënter en prettiger. Het levert een tijdwinst op van twintig tot dertig procent. En dat is waarschijnlijk nog een onderschatting.”

Dialect

“Je moet wel duidelijk articuleren en niet teveel dialect gebruiken”, zegt Hendrickx. Hij laat zien, dat het programma zich niet laat storen door achtergrondgeluid. Het is zelfs mogelijk tussen de commando’s door met collega’s te praten. Sayline negeert dat en pakt de draad pas weer op als de tekenaar stopt met het overleg. Bovendien reageert het programma alleen op commando’s die in een bepaalde context relevant zijn. Een bijgeleverd interface maakt het mogelijk nieuwe commando’s toe te voegen, in het Engels zowel als in het Nederlands. Hendrickx en Lambert hebben het programma ontwikkeld met in gedachten, dat de kracht van moderne processoren enorm is toegenomen. Bovendien maken ze gebruik van de nieuwste spraakherkenning van Lernout & Hauspie, bedoeld voor navigatiesystemen in auto’s. “De techniek vergt maar een fractie van de rekenkracht van de computer. Met een moderne Pentium werkt het programma razendsnel”, aldus de oprichters van Speethon. Sayline past bij AutoCad 14 en 2000, maar niet bij AutoCad LT. Het heeft een open structuur en partners kunnen het dus makkelijk aanpassen aan applicaties. Terwijl Hendrickx uitleg geeft, zegt hij nu en dan iets tegen de computer. “Voeg tafel in, erase, ga naar lift, zoom.” Het is een wonder om te zien, hoe de commando’s worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel