nieuws

‘Amerikaanse dinosaurus doet groot tot het einde’

bouwbreed

“De Amerikanen eten grotere hamburgers, rijden het liefst in de grootste, meest luxueuze terreinwagens en wonen in steeds grotere huizen, die zij soms nauwelijks meer kunnen betalen”, constateert professor Setha Low, hoogleraar sociologie aan de City University van New York.

“In 1940 had 55 procent van alle huishoudens in Amerika één badkamer; nu heeft 53 van alle huishoudens 2,5 badkamer (2 badkamers plus douche – red.)”, weet Low. “En in 1950 had het gemiddelde gezin voldoende aan 90 vierkante meter woonruimte; nu is meer dan het dubbele vaak niet genoeg.” “De Amerikaan gedraagt zich als een moderne dinosaurus en het uitsterven van dit hedendaagse ruimteras zal niet lang meer op zich laten wachten”, verzucht Low.

Levensstijl

Volgens Nicolas Retsinas, directeur van het Studiecentrum voor Modern Wonen van de Harvard Universiteit, is de groei van de Amerikaanse woning voor een deel het gevolg van de moderne levensstijl. “IJskasten, vrieskasten, vaatwasmachines, wasmachines, drogers, bergen kleren die opgeborgen moeten worden, twee of meer auto’s, dus grotere garages; het is geen wonder dat de moderne Amerikaan denkt dat hij steeds meer ruimte nodig heeft.”

Dubbele groei

Er is volgens Retsinas eigenlijk sprake van een ‘dubbele groei’. Terwijl de gemiddelde woonruimte in de afgelopen halve eeuw meer dan verdubbelde, nam de gemiddelde gezinsgrootte af. In 1950 telde het gemiddelde Amerikaanse gezin 3,51 personen; nu is dat nog 2,62 personen. Waarom heeft men dan steeds meer ruimte nodig ? “Dat is deels een psychologisch fenomeen”, geeft hij aan. Mensen worden gek gemaakt met aanbiedingen, voorstellingen van luxer en ruimer én men biedt tegen elkaar op. Groot lijkt tenslotte rijk, ook al kun je het nauwelijks betalen”, verklaart Retsinas, die de dinosaurus-theorie van professor Low “erg realistisch” noemt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels