nieuws

Acties spelen Franse bouw danig parten

bouwbreed

De bouw in Frankrijk dreigt, net als andere sectoren, ontregeld te raken door de blokkades van vrachtwagenchauffeurs bij olieraffinaderijen. Zij eisen compensatie voor de hoge dieselprijs.

“Als de acties langer voortduren, zullen we er zeker last van krijgen”, aldus de Franse Federatie van Bouwondernemingen (FFB). Net als het beroepsvervoer is de bouw een energie- en brandstofverslindende sector. Maar dat heeft niet geleid tot grote actiebereidheid, want in de bouw is op dit moment veel werk. De vraag naar nieuwbouw- en renovatiewerken is groot. De acties van de transportsector hebben wel de sympathie van de bouwondernemingen, tot op zekere hoogte. Want met het schaarser worden van diesel en andere brandstoffen, als gevolg van de blokkades, dreigt de bedrijvigheid stil te vallen. In diverse steden kunnen de kleine ondernemingen niet langer naar hun bouwplaatsen toe bij gebrek aan brandstof. “Ik heb een bedrijf dat aan onderhoud, renovatie en bouw van verwarmingsinstallaties doet”, vertelt A. Garcia uit Toulouse. “Aan het einde van de zomer heb ik het vreselijk druk, maar op dit moment laat ik de wat verderweg gelegen klussen liggen. Want hier in Toulouse is geen druppel diesel meer te krijgen. Aangezien ik geen prioriteit heb, kan ik geen beroep doen op de brandstof die geleverd wordt aan brandweer, politie en ambulances. Als het zo doorgaat, moet ik over één of twee dagen mijn personeel naar huis sturen.” Op de grote bouwplaatsen stokt de aanvoer van materialen. “Als deze acties lang voortduren, krijgt ons personeel over enkele dagen gedwongen vakantie”, aldus een woordvoerder van bouwconcern GTM.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels