nieuws

Verbouwing Utrechts stadhuis in beeld

bouwbreed Premium

‘Hulde aan de bouwvakkers’ kopte het Utrechts Nieuwsblad een artikel over de expositie van 25 bouwfoto’s van Monique Hollands (36). Onderwerp: de ingrijpende verbouwing van het Utrechtse stadhuis, die ze een jaar lang van zo dichtbij mogelijk volgde.

Die kop is maar ten dele waar. Wat Hollands in prachtige composities, vaak vanuit lastige posities, heeft vastgelegd, is niet alleen ambachtelijkheid en vernuft van bouwvakkers. Ook is pregnant en uitvergroot verbeeld het technisch en organisatorisch overwinnen van chaos, smerigheid en gevaar, het realiseren van een complex creatief ontwerp. Wat niet op haar foto’s staat, en dat was ook niet de bedoeling, is de architectonische inzet van de hele operatie. Je ziet het proces, niet het resultaat. Monique Hollands, afgestudeerd aan de Kunstacademie (schilderen en beeldhouwen): “Op een bouwplaats, zeker zo’n ingewikkelde als deze, kun je als fotograaf maar heel moeilijk op de juiste plek komen voor je werk. Maar ik kreeg veel hulp, echt waar. Nee, voor het geld heb ik het niet gedaan. Uit passie voor het foto’s maken en uit respect voor wat die meer dan honderd vaklui daar presteerden. Ik zou het prachtig vinden als door deze expositie een andere opdrachtgever me zou vragen.”

Waardering

Toevallig komt op dat moment André Möllers (36, restauratietimmerman bij Bouw en Aannemingsbedrijf Woerden) in kamizool binnenwandelen. “Ik voelde me wel vereerd dat Monique ons en het werk kwam vastleggen. Dat is toch een heel apart soort waardering.” De gemeente Utrecht heeft een complete serie aangekocht als geschenk voor de weduwe van architect Enric Miralles (die onlangs aan kanker stierf). Een tweede serie van de gemeente is bestemd als cadeau voor relaties. De galerie hoopt nog op de verkoop van enkele series, zeker aan de bedrijven die de bouw hebben uitgevoerd. Ook losse foto’s zijn te koop voor 400 gulden (ingelijst). Een cassette met de serie van 25 kost 6250 gulden. De expositie is te zien bij Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53 in Utrecht. De gemeente Utrecht zal in het najaar een ‘reünie’ organiseren voor de medewerkers van alle bedrijven die bij de verbouwing en nieuwbouw betrokken zijn geweest.

‘Open huis’ – beeld van chaos van nok tot kelder.

Reageer op dit artikel