nieuws

Trage bureaucratie zit Hochtief dwars

bouwbreed

Hochtief roept de Duitse politiek op in te grijpen om een einde te maken aan de bedenkelijke betalingsmoraal van de overheidsinstellingen. De bouwer uit Essen wacht met smart op geplande vervolgopdrachten ter waarde van 440 miljoen gulden.

Omdat de bureaucratie beslissingen blokkeert, weet Hochtief niet waar het aan toe is. Voor dit jaar houdt het rekening met een dalende opbrengst van de binnenlandse bouwproductie. De directie geeft als oorzaak de slechte bouwconjunctuur, maar noemt de overheidsmoraal beslissend voor het resultaat in de tweede helft van het jaar. Ook de vervolgorders van spoorwegbedrijf Deutsche Bahn willen niet vlotten. Hochtief heeft in de eerste helft dit jaar een prestatie neergezet op het historisch hoge niveau van 13 miljard gulden. Het volume steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met liefst 81,6 procent. Op thuismarkt Duitsland daarentegen daalde de prestatie met 5,2 procent tot 3,5 miljard gulden. De sterke groei wordt vooral veroorzaakt door de integratie van de nieuwe Amerikaanse dochtermaatschappij Turner. Dit bedrijf bouwde in de eerste zes maanden voor 5,6 miljard gulden. In het buitenland steeg de omzet met 171,7 procent tot 9,5 miljard gulden. Hiervan werd zes miljard gerealiseerd in Noord- en Zuid-Amerika. In het Europese buitenland steeg het volume met 4 procent tot 2,1 miljard gulden. De regio Azië/Australië/Afrika klom met 17,4 procent naar 1,4 miljard. De omvang van de nieuwe opdrachten steeg in het eerste halfjaar met 113,5 procent tot 15,8 miljard gulden. Zonder de consolidering van Turner bedraagt de groei nog altijd 27,7 procent. De daling met bijna een kwart tot 3 miljard op de zwakke Duitse markt werd in Azië meer dan gecompenseerd.

Orderbestand

Het orderbestand per eind juni steeg met 81,8 procent tot 26,9 miljard gulden. Tegenover een afname van 18,3 procent in Duitsland tot 6,3 miljard staat een buitenlandse groei van 189,7 procent. Het aantal medewerkers van Hochtief groeide in een jaar tijd met ruim 10 procent tot 41.642 personen. Afgelopen maand heeft Hochtief het volle dochterbedrijf Streif uit Weinsheim, inclusief Prüm Türenwerk, van de hand gedaan. De verkoop past in het streven van het concern zich te concentreren op de kernactiviteiten. Hochtief wil zijn aandeel in de Australische maatschappij Leighton met twee punten verhogen tot 49,8 procent. De deelneming in de Canadese groep Armbro/BFC Construction bedraagt 48,6 procent.

Reageer op dit artikel