nieuws

Tentoonstelling honderd jaar wonen in Nederland

bouwbreed

Van de kamer en suite en de doorzonwoning naar het vrij indeelbare woonhuis: de Beurs van Berlage in Amsterdam laat van 23 december tot en met 4 maart zien hoe de Nederlanders woonden in de twintigste eeuw. Het gaat om een grote overzichtstentoonstelling waarin aan de hand van verschillende interieurs een beeld wordt gegeven van de culturele en sociologische veranderingen in de samenleving.

De expositie laat zien hoe onder andere de Hollandse keuken en badkamer hun benauwdheid en karigheid verloren. Daarnaast maakt de tentoonstelling duidelijk wat de consequenties waren van de invoering van de Woningwet in het begin van de twintigste eeuw. De Stedelijke Woningdienst Amsterdam zet dit onderdeel mede uiteen. In een aantal stijlkamers worden de meubels, de materialen, de voorwerpen en apparaten getoond die bepalend waren voor een bepaald tijdsgewricht. Op deze manier wil de organisator, Stichting de Binnenkant, tijdperken, stromingen en modeverschijnselen laten zien. “Het is de binnenkant van Nederland die zo wordt blootgelegd.” Verscheidene stijlkamers op de expositie vertegenwoordigen de namen van Gispen, Van der Meer en ook van Ikea en de Amsterdamse School.

Reageer op dit artikel