nieuws

Surinaamse ex-minister zoekt heil in Nederland

bouwbreed

De Surinaamse ex-minister van Openbare Werken, R. Mangal, staat op het punt naar Nederland af te reizen uit vrees voor juridische vervolging in eigen land. Mangal, tot twee weken geleden nog bewindsman, zou zich gedurende de bijna drie jaar dat hij de zeggenschap had op het departement, fors hebben verrijkt.

De onlangs aangetreden regering van president Venetiaan heeft aangekondigd corruptiezaken te onderzoeken en de schuldigen achter de tralies te zetten. Medewerkers van het ministerie van Openbare Werken hebben becijferd dat Mangal minstens een miljoen gulden op onrechtmatige wijze heeft vergaard. Hij wordt tevens genoemd als een van de twaalf invloedrijke personen die rijkelijk door Ballast Nedam zouden zijn beloond, zodat het Amstelveense bedrijf de bouw van twee bruggen gegund kon worden. Mangal, een ex-douaneambtenaar die in 1997 door Wijdenbosch werd benoemd als minister, is tijdens zijn bewind herhaaldelijk beschuldigd van corruptie en andere onfrisse praktijken. Zo zou hij onder tafel vorstelijke bedragen hebben ontvangen om mee te werken aan tal van onderhandse gunningen. Bovendien bouwde hij in 1999 drie huizen tegelijk voor zijn kinderen, wat zelfs met zijn salaris onmogelijk was. Zijn zoon, die door hem op hetzelfde ministerie was aangesteld, heeft inmiddels ontslag genomen en is zijn vader vooruit gereisd naar Nederland. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij corruptieschandalen. Mangal heeft op het Nederlands consulaat in Paramaribo geprobeerd een visum voor een jaar te krijgen, maar uiteindelijk werd het hem toegestaan slechts drie maanden in Nederland te verblijven. Daarna moet hij terugkeren naar Suriname, waar voor hem juridische vervolging dreigt als kan worden bewezen dat hij steekpenningen heeft aangenomen.

Reageer op dit artikel