nieuws

Straat (6)

bouwbreed

‘Defensible space’ heette het boek waarin de Amerikaan Newman in 1972 aankaartte dat de veiligheid van de openbare ruimte te wensen overliet. Het richtte zich tegen moderne stedenbouw en bevatte praktische tips.

De Engelse sociologe Coleman zag na vijf jaar onderzoek weinig verbetering en schreef daarom in 1985 ‘Utopia on trial’. Hier te lande heerste inmiddels de Nieuwe Tuttigheid, vol onoverzichtelijke hoekjes. Om die te verbeteren schreef de Delftse hoogleraar Van der Voordt in 1990 een boekje vol praktische wenken voor ‘Sociaal veilig ontwerpen’. Blijkt hieruit dat het huidige gelamenteer over onveiligheid gezeur is van alle tijden, vooral van de blanke middenklasse? Nee, dat het een hardnekkige kwaal is. Newman en Coleman identificeerden moderne stedenbouw als de boosdoener. Bij Van der Voordt is het kwaad al meer gespreid. Sinds de laatste slachtoffers in rustieke plaatsjes als Leeuwarden, Gorinchem en Vinkel weten we dat we dieper moeten graven. Over oplossingen hebben we het nog helemaal niet.

Reageer op dit artikel