nieuws

Stilte rond geluidreducerende vloer

bouwbreed Premium

Een anonieme uitvinder ontwikkelde een nieuw soort tussenvloer, die contactgeluiden met minimaal 12 decibel reduceert: een gelaagde tussenvloer voor loopvloeren met een harde oppervlaktelaag. Een vondst waardoor je de buren vrijwel niet meer op hun parket hoort lopen en je voortaan ook nog maar nauwelijks last hebt van hun vallende serviesgoed.

Octrooi

nummer: 1010072 octrooihouder: Coöperatie Parketmeesters, Putten uitvinder: ziet af van tenaamstelling

Tussenvloeren die contactgeluiden van harde loopvloeren dempen, bestaan natuurlijk al veel langer. Geen enkele specialist legt een parketvloer rechtstreeks op het beton. Maar: die bestaande, verende tussenlagen reduceren volgens patentaanvraag 1010072 het contactgeluid met maar 3 tot 8 decibel. En dat is gewoon te weinig. Volgens de Nederlandse Stichting Geluidhinder betekent een verbetering van minimaal 10 decibel pas een aanvaardbare geluidsisolatie voor loopgeluiden. Het verschil is bij decibellen altijd groter dan het lijkt. De decibel, een maat voor de relatieve geluidsterkte, is een tamelijk vreemde eenheid. Het verschil tussen een reductie van 8 of een van 10 decibel is aanzienlijk.

Mono-combi

De anoniem blijvende uitvinder bouwde zijn tussenvloer als volgt op: een vochtscherm van kunststoffolie, een 3 millimeter dikke laag vertakt polyethyleenschuim, een veerkrachtige houtvezelplaat, een spaanplaat met messing en groef, een laag polyuretaanlijm, en tenslotte een triplexplaat met bovenop een weer een laag PU-lijm. Bij elkaar een ondervloer met een dikte van minstens 30 millimeter. Daarop komt de laag met het harde loopoppervlak, bij voorkeur een massief houten parketvloer. Deze uitgekiende combinatie blijkt een geluidsreductie op te leveren van minimaal 12 decibel, zonder de totale vloerdikte onaanvaardbaar ver te laten uitgroeien. Om legtijd te sparen is het mogelijk de houtvezelplaat vooraf fabrieksmatig aan zowel de schuimlaag als de spaanplaat te lijmen. Deze in het octrooi als mono-combivloer aangeduide prefab tussenvloer kan in de vorm van met messing en groef uitgevoerde delen worden geleverd, en is daardoor snel te leggen. Ook in dit geval levert het een contactgeluidreductie op van minstens 12 decibel.

Geen publiciteit

Jammer genoeg is de octrooihouder niet zo scheutig met nadere informatie. Het blijkt ten eerste erg moeilijk om contact te krijgen met de Parketmeester-medewerker die over het octrooi gaat. “Die tussenvloer hebben we ontwikkeld voor toepassing door de bij ons aangesloten bedrijven”, zegt hij na de vrijwel dagelijkse telefonische contactgeluidpogingen, gedurende een periode van drie weken. “Ze gebruiken die tussenvloer als ze ergens bij een klant parket leggen. Eigenlijk willen we dus helemaal geen publiciteit, want dat levert alleen maar telefoontjes op van onze concurrenten. Onze parketvloerklanten lezen Cobouw niet, dus we schieten niets op met zo’n artikel. We werken trouwens al aan een nog betere tussenvloer, dus dat patent is eigenlijk al weer een beetje achterhaald.”

Reageer op dit artikel