nieuws

Splitsing levert aparte bouwmachinepoot op

bouwbreed

Meer dan 25 jaar heeft de samenwerking tussen de zwagers Van Gemeren en Troost geduurd. Met het aantreden van de tweede generatie is het tot een scheiding gekomen. Van Gemeren gaat ‘in de landbouw’ verder, Troost in bouwmachines.

“Het zijn mooie jaren geweest”, zegt R.J. Troost, die net vorige maand zijn eerste aow heeft gekregen. “En ook de scheiding is betrekkelijk vlot gegaan, althans in de administratieve zin. De zoons zijn nu aan de beurt, één van mijn zwager en twee van mij.” De zoons Troost, de dynamische Cor en de rustiger Johan en neef Van Gemeren werkten al in de zaak en hoewel vader Troost er niets van wil zeggen, is uit zijn woorden wel te proeven dat ‘het niet lekker liep’. Geen sprake van een koude oorlog, maar zeker geen warme relatie, zo is de indruk.

Gemakkelijker

“De scheiding werd ook gemakkelijker gemaakt door de nieuwe wet die onlangs is ingevoerd. Voorheen moest je in soortgelijke gevallen de zaak opheffen, afrekenen met de fiscus en opnieuw starten. Dat zou niet haalbaar zijn geweest. Wat we gezamenlijk hadden, zoals kantoor, magazijn en dergelijke, konden we nu laten taxeren en delen. In feite waren de landbouwmechanisatie en het bouwmachinedeel administratief al gescheiden. Dat was historisch zo gegroeid.” “We huren nu ons eigen pand, we hebben eigen briefpapier met een nieuw logo, auto’s met onze nieuwe naam erop, nieuwe telefoonnummers, noem maar op. Ook de medewerkers zijn gedeeld: Van Gemeren heeft er twaalf, wij 24. En dat klopt wel, want het bouwmachinedeel was eens zo groot als het landbouwdeel.”

‘Vrijkocht’

Van Gemeren en Troost, vele jaren lang een begrip in de Hoeksche Waard en zeer wijde omgeving, was op 1 januari 1973 van start gegaan. Troost en zijn zwager handelden toen eigenlijk uit onvrede: “We werkten bij Van Gemeren en Zonen, dat voor 51 procent van Kuiken was. Wij hadden samen 28 procent. Voor Kuiken telde maar één merk. We hadden wel eens een bulldozer van Case verkocht, maar dat vonden ze maar niks. Toen Kuiken de zaak van een NV in een BV wilde omzetten – daar hadden ze 75 procent voor nodig – roken we onze kans. Toen hebben we ons vrijgekocht en zijn we voor onszelf begonnen.” In 1981 besloten de zwagers het huidige pand neer te zetten en in 1982 kwamen de eerste machines van Case op de werf. Inmiddels handelt Troost ook in uitrustingsstukken van Indeco en Vibromax en in bouwmachines van Kramer Allrad. De zaak groeide en er kwam een nieuwe vestiging bij in Purmerend. Binnenkort gaat de vestiging Meppel officieel open.

Noorden

“We zaten net met de splitsing toen Bestmat, de Benelux-importeur van Case, bij ons kwam met de vraag of we in het noorden van het land niks zouden kunnen doen. In het westen zaten we goed en Van de Vrande in Beek en Donk zou aan de slag gaan in Noord-Brabant, Limburg en een stuk van Gelderland. Toen hebben we gezegd: ja, maar dan moet je ons wel een beetje helpen.” Zoon Johan heeft de vestiging Meppel op poten gezet, inmiddels zijn twee mensen aangenomen en er moeten er nog twee bijkomen. Aan de Industrieweg in Meppel kon hij een pand huren dat van een kraanverhuurder was geweest. Alle gemakken, als krachtstroom, wasplaats en zelfs een bedrijfswoning waren al aanwezig. De hal van 375 vierkante meter wordt het middelpunt van de nieuwe activiteiten van Troost in het noorden van het land. “In het najaar gaan we een show organiseren voor onze klanten en potentiële klanten. Dan treden we echt naar buiten”, aldus Troost. “Ach, ik houd wel van een beetje avontuur, maar het moet wel heel degelijk onderbouwd zijn. Dat houd ik mijn jongens ook voor: geen gekke dingen doen, maar rustig vooruit. Een risico hoort bij het zakendoen, maar geen ondoordachte handelingen.”

Nieuwbouw

“Prioriteit nummer één is nu nieuwbouw in Numansdorp. We willen graag een nieuw pand en we willen graag in Numansdorp blijven. Het is gemakkelijk bereikbaar langs de weg van Rotterdam naar West-Brabant. Maar de gemeente heeft geen grond beschikbaar. We hebben een goed contact met de gemeente en ik weet zeker dat er een oplossing komt. De gemeente wil ook graag dat wij als bedrijf hier blijven.” “Numansdorp blijft het administratief centrum van de onderneming. De machineonderdelen blijven hier, al kunnen Purmerend en Meppel wel in het computersysteem kijken of er onderdelen aanwezig zijn of in Frankrijk besteld moeten worden. En zo zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet”, aldus Troost. “Ik weet zeker dat de jongens het goed zullen doen. Ikzelf ben al druk aan het afbouwen. Ik kom nog maar halve dagen op de zaak. Tegen de lunch ga ik naar huis en kom niet meer terug. Ik heb mooie jaren gehad en het is mooi geweest.” Vader Troost: “Ik weet zeker dat de jongens het goed zullen doen.”

Reageer op dit artikel