nieuws

Speculaties over opsplitsing NBM-Amstelland

bouwbreed

Onderzoeksinstituut Iris van Rabobank en Robeco adviseert beleggers aandelen te kopen van bouwbedrijven die vooral Nederland als thuismarkt hebben. Vorige week voorspelde de denktank dat de bouw weer in de lift zit. Beleggers tonen de komende jaren weer belangstelling voor Nederlandse beursgenoteerde bouwers, voorspelde Iris. De afgelopen twee jaar leverden de bouwfondsen zeer povere beursprestaties.

De voorkeur van Iris gaat uit naar aandelen van ondernemingen die “voor een belangrijk deel in Nederland actief zijn”. “De risico’s verbonden aan binnenlandse projecten zijn lager dan die van buitenlandse”, constateert de denktank. “De infrastructuur en woningbouw vinden wij het aantrekkelijkst.” Iris heeft drie favorieten: Volker Wessels Stevin (VWS) , Heijmans en NBM- Amstelland. Met name het laatste bedrijf heeft de afgelopen jaren slecht gepresteerd, maar krabbelt nu weer op. Voor dit jaar wordt een 30 procent hogere winst voorspeld dan in 1999. Analisten en financiële kringen speculeren al over een opsplitsing van het bedrijf.

Inkomstenstroom

Iris noemt VWS “de kroon op het bouwwerk”. De waardering voor het aandeel is laag, ondanks het uitstekende ‘track record’ van de onderneming. Het onderzoeksinstituut verwacht dat VWS sterk zal profiteren van de trend van stadsrenovatie, omdat het bedrijf bij veel kleinschalige woningbouwprojecten in binnensteden is betrokken. “VWS kan de komende jaren een mooie inkomstenstroom van de divisie Woningbouw verwachten.” Het Rotterdamse bedrijf heeft onder meer de hoogste operationele marge van de Nederlandse bouwers. De schaalgrootte stelt de onderneming in staat kapitaalintensieve projecten aan te nemen. Andere sterke punten zijn een sterk management, een aantrekkelijk dividendrendement en een laag risicoprofiel. Heijmans en NBM-Amstelland hebben echter sterkere grondposities voor woningbouw. Deze twee bouwers krijgen ook een koopadvies van de onderzoekers van Iris. De “snelgroeiende bouwer” Heijmans heeft volgens de denktank een duidelijke visie en weet zijn doelstellingen te realiseren. Het is een grote speler in alle segmenten van de bouwmarkt. Deze bouwer kan met name profiteren van haar goede positionering in de woning- en infrastructurele bouwmarkt. De bouwer weet zich volgens Iris in de markt te onderscheiden door het sterk regionale netwerk en een brede activiteitenportefeuille. Iris heeft vertrouwen in de strategische heroriëntatie, die NBM- Amstelland heeft aangekondigd en op 1 september zal toelichten. Het Haagse bouwbedrijf zal naar verwachting fors blijven profiteren van de aantrekkelijke doe-het-zelfmarkt, het snelstgroeiende segment in de Nederlandse retail-industrietak. Iris meent dat de goede gang van zaken bij de handel en productie van bouwmaterialen, goed voor 59 procent van de operationele winst, de laatste jaren onderbelicht is gebleven. “Naar onze mening zullen de activiteiten met bouwmaterialen in de toekomst harder groeien dan die van andere divisies. Dat zal positieve gevolgen hebben voor de waardering van NBM-Amstelland.”

Verborgen waarde

Een aparte beursnotering of een fusie van de doe-het-zelfactiviteiten zou een deel van de “verborgen waarde” van het bedrijf voor beleggers naar boven kunnen brengen, meent het onderzoeksinstituut. Op de financiële markten wordt al druk gespeculeerd over een mogelijke opsplitsing van de handelsactiviteiten van het bouwbedrijf. Volgens het weekblad FEM De Week zou dat een van de redenen zijn waarom zakenbank Kempen & Co pas geleden een belang van ruim 5 procent in het bedrijf heeft genomen. Iris noemde onlangs ook de aan de bouw gerelateerde handelsonderneming Geveke als aantrekkelijk beursfonds. Het steeds grotere accent op dienstverlening en de lucratieve verhuuractiviteiten noopt tot het kopen van Geveke-aandelen. Volgens Iris is Geveke “een ondergewaardeerde dienstverlener.”

Reageer op dit artikel