nieuws

Slecht beton oorzaak knappen windturbine

bouwbreed Premium

Slecht beton oorzaak knappen windturbine

Dat is onlangs gebleken uit onderzoek van het ingenieursbureau IV-Consult BV uit Papendrecht. Dit voerde deze studie uit in opdracht van Nuon, de eigenaar van het park. De overige molens worden binnenkort voorzien van een speciale wapening om verder afknappen wordt voorkomen. Meteen na het afknappen van de turbine is de rest van het park in de Noord-Hollandse polder stilgelegd. De vraag is nu wie verantwoordelijk is voor de economische en milieuschade, die fors is. De beschuldigende vinger gaat naar de leverancier van de uit 1996 daterende windmolens, Newinco. Dat bedrijf is later overgegaan in NedWind uit Rhenen en deze onderneming bestaat inmiddels niet meer. Main Wind uit Alblasserdam voert nu het onderhoud uit aan de molens in het bewuste park. “Maar wij zijn niet verantwoordelijk voor de schade”, stelt manager C. Stroop. Hij vindt dat de producent van de molenpalen verantwoordelijk is. Wie die producent is, wel hij niet zeggen. Newinco zou alleen de tandwielkasten, de bladen en de generatoren hebben geleverd. IV-Consult onderzoekt momenteel hoe het probleem het beste kan worden verholpen. “De turbines kunnen blijven staan”, stelt Stroop, die nauw bij de studie is betrokken. Zijn bedrijf Main Wind liet in opdracht van Nuon het onderzoek naar het afknappen uitvoeren. De beste optie lijkt nu om de molens van extra wapening te voorzien via een soort van cachet. “Dit om alle risico’s te vermijden.” Wat de kosten van deze operatie zijn en wie de rekening betaalt, is nog onderwerp van discussie. Binnen drie maanden wordt hierover duidelijkheid verwacht.

Advies

Eigenaar Nuon wacht ondertussen het definitieve advies van IV Consult af. De energieproducent zit duidelijk in zijn maag met de problemen rond het park. Het is de eerste keer dat Nuon te maken heeft met het afknappen van een windturbine. “Het park in de Waardpolder is hooguit vier jaar oud, terwijl de economische levensduur van een windmolenpark minimaal vijftien jaar is”, aldus A. Goedmakers, directeur van Nuon Duurzame Energie. ” We willen de turbines dan ook zo snel mogelijk weer aan het draaien hebben.” Het park bij Wieringermeer is het enige van Nuon met molens op betonnen standaards. “De huidige windmolens worden allemaal op metalen of holle palen geplaatst. Maar bij de bouw van het park bij Wieringermeer waren betonnen palen voor turbines van dertig meter nog geoorloofd.”

Reageer op dit artikel