nieuws

Run op Vinex-huizen van 1,2 miljoen

bouwbreed

Te koop: 22 twee-onder-een-kap-huizen van rond 1,2 miljoen gulden. Inhoud: 1000 kubieke meter. Plaats: Vinex-locatie Houten Zuid, plan Hofstad II. Curieus: belangstellenden moeten loten voor een plaatsje op de lijst.

De eerste vijf zijn al verkocht, de makelaars praten met vier serieuze kandidaten en op zeven rust al een optie. In enkele maanden bijna uitverkocht dus, de markt vraagt inderdaad om grotere eengezinswoningen. Maar of staatssecretaris Remkes dit bedoelt als hij grote woningen wil in de Vinex-bouwstromen, is de vraag. Deze 22 ‘Cullinan Houses’ zijn maar liefst twee keer zo groot als de gemiddelde twee-onder-een-kap-woning. Die staan er trouwens vlak achter in hetzelfde bouwgebied, en kosten rond acht ton. Voor 50 procent meer geld krijgen de Cullinan-kopers dus 100 procent meer ruimte.

Profiel

Monique van Bentum van Brecheisen Makelaars, die samen met collega De Keizer de villa’s verkoopt voor projectontwikkelaar Woningbouw Centraal Nederland (WCN): “Tot nu toe hebben we de indruk dat deze opmerkelijke huizen vooral gewild zijn bij tweepersoonshuishoudens, zonder kinderen dus. Voor werkende koppels, die kantoor aan huis nemen, is ook ruimte genoeg. Het zijn natuurlijk goedverdienende stellen, zeg maar gerust yuppen. Geen kinderen dus tot nog toe. Er zijn wel geïnteresseerde ouders geweest, maar die vonden de tuin van 10 bij 11 meter te klein.” “Dit profiel van de kopers sluit goed aan bij het marktonderzoek dat voor dit project is uitgevoerd. Werkelijk iedereen wilde voor zoveel geld dan ook een kelder, een grote garage, een echt groot huis met vooral hoge plafonds, en niet teveel tuin – dat geeft maar onderhoud. Dat ouders wel eens afhaken, is het gevolg van een logisch compromis: die tuinen hadden natuurlijk groter gekund, maar dan zouden anderen weer hebben afgehaakt. En we hadden huizen van twee miljoen gekregen.” Het valt Van Bentum ook op, dat Houten als Vinex-locatie veel populairder is dan nieuwbouwplekken als bijvoorbeeld Leidsche Rijn en Nieuwegein. “Er zijn enkele kopers die uit de stad Utrecht komen, daar een mooi appartement achterlaten, en groter willen. Die mensen gruwen van Leidsche Rijn.”

Witte raaf

Houten is inderdaad altijd een witte raaf geweest. Het lijkt wel de enige Vinex-‘newtown’, waar de kern van het ‘oude dorp’ beter is gaan functioneren na de uitbreidingen, in plaats van te verkommeren in de schaduw van het nieuwe wonen. De structuur en de nabijheid van de stad, aan de mooiste (oost)kant, bevalt verhuizers ook beter dan andere locaties. De Rotterdamse architect A. Maat raakte zo onder de indruk van “het fenomenale uitzicht” over de polderweilanden van de Lek, dat hij – naar eigen zeggen in de prospectus – “iets bijzonders” wilde ontwerpen, in opdracht van projectontwikkelaar WCN. Van de gemeente Houten kreeg WCN gedaan dat het op een fraaie boogvormige plek aan de rand van de uitbreiding dit project kon ontwikkelen. Voor een optimaal uitzicht worden de 22 villa’s zestig centimeter boven maaiveld gebouwd, het interieur is zeer ruim ontworpen. Woonkamer en keuken krijgen beide een hoogte van drie meter, de twee verdiepingen bevatten vijf slaapkamers, twee badkamers en een werkhoek. De huizen worden voorzien van een kelder met een oppervlakte van ruim tien vierkante meter, een garage van bijna acht meter diep, en een dakterras van 40 vierkante meter. ‘Cullinan House’ heten de 22 geschakelde villa’s in Vinex- Houten naar de grootste witte diamant ter wereld (in 1905 gedolven in Zuid-Afrika, geschonken aan de Britse Kroon). Aan kopers geen gebrek, melden de makelaars.

‘Tuin te klein voor mensen met kinderen’

Reageer op dit artikel