nieuws

Populier ontgift bodem

bouwbreed Premium

Genetisch veranderde populieren helpen de bodem sneller te ontgiften. Daarmee lijkt er een oplossing te komen voor de sanering van TCE-vervuilingen.

De afkorting staat voor trichloorethyleen, een stof die jarenlang actief blijft in de bodem. Saneerders gebruiken inmiddels al ‘gewone’ populieren voor de verwijdering van TCE. Bodemreiniging door planten als biologisch filter te gebruiken wint aan belangstelling. Planten halen door middel van de wortels vervuilingen uit de bodem. Die slaan ze op in de stengels en bladeren, of zetten ze om in niet-giftige stoffen. Dat laatste doen populieren met TCE, zij het in een uitermate traag tempo. Onderzoekers van de Universiteit van Washington vonden een ‘versnelling’ in het systeem waarmee zoogdieren giftige stoffen neutraliseren. Ratten leverden het desbetreffende genetische materiaal uit de zogeheten P450- cellen. Dat werd overgebracht in het genetische materiaal van tabaksplanten. Vergeleken met ‘gewone’ planten haalden de transgene exemplaren beduidend meer en sneller TCE uit de bodem. Het ligt in de bedoeling populieren op dezelfde manier te behandelen.

Reageer op dit artikel