nieuws

Oude spullen, veel sfeer

bouwbreed Premium

Op de markt in Wageningen zitten cafébezoekers rustig op de terrassen in de zon, terwijl bouwvakkers met man en macht een versierde stenen steunbalk een pand in sjouwen. “Ik denk dat dit ding uit Hongarije komt, maar hoe oud het precies is weet ik niet”, zegt J. Schoenmakers.

De Eindhovenaar is sinds vorige maand druk bezig een voormalige Wageningse kapsalon om te bouwen tot een café met een interieur dat voornamelijk bestaat uit antieke bouwmaterialen. Stad en land ging Schoenmakers af om de materialen bij elkaar te krijgen. “De balken die daar buiten liggen komen bijvoorbeeld uit een oude boerderij”, legt hij uit. Hij gebruikt de zware houten balken, onder andere voor de bar. Hoewel hij meestal zelf door Nederland en België reist op zoek naar geschikte spullen, kocht hij de materialen ook in bij handelaren. Dat is bijvoorbeeld het geval met een stapel witte tegels afkomstig uit de Parijse metro. Achter in het café staat een gemetseld muurtje naast een afgezaagde eikenboom. De muur bestaat uit misschien wel de oudste stenen in het pand. Ze zijn afkomstig uit een klooster in de buurt van Charleroi en stammen uit de zeventiende eeuw. Meer dan honderd jaar zijn sommige deuren die de Eindhovenaar uit onder meer een boerderij en een kazerne haalde. Hij plaats de deuren als ornament tegen de muur, maar verwerkt er ook één in de bar. Schoenmakers, eigenaar van een stukadoorsbedrijf in Eindhoven, is vooral opgetogen als bepaalde details wijzen op de afkomst van de materialen. Hij laat een koperen scharnier zien waarin de datum 1899 en de plaats Brussel is gestanst. Ook veel van de bontgekleurde tegels hebben nog een origineel etiket met de fabrieksnaam. De caféhouder vindt het jammer dat hij de ruiten niet kan vervangen door glas-in-loodramen. “Die zijn zo dun dat ze te veel geluid doorlaten. Ik had er dan wel dubbelglas in kunnen zetten, maar dat wordt me te duur”, zegt Schoenmakers. De Eindhovenaar typeert zijn kroeg in Wageningen als de ‘opvolger van het bruin café’. “Het echte bruine café is natuurlijk de plek waar de Perzische kleedjes op tafel liggen. Maar daar komen meestal alleen maar ouderen, terwijl ik een breder publiek wil trekken. Door antieke materialen te hergebruiken wil ik anders zijn dan de traditionele bruine kroeg, maar toch een sfeer van vroeger creëren”, aldus Schoenmakers. Dit weekend moet het dranklokaal openen.

Reageer op dit artikel