nieuws

Optimisme over Oosterheem

bouwbreed

De marktpartijen gaan ervan uit dat zij rond

1 december kunnen bouwen op de Vinex-locatie Oosterheem. “Als het nu nóg niet doorgaat, dan weet ik niet waar wij in Nederland nog wel kunnen bouwen”, zegt H. Vrooman, woordvoerder namens de marktpartijen. “Aan het melodrama komt nu hopelijk snel een eind.”

Spannende dagen breken aan voor zowel de potentiële huizenkopers als

voor de bouwers. Deze week heeft het Zoetermeers gemeentebestuur besloten de vrijstellingen en bouwvergunning voor de bouw van de eerste duizend huizen op Oosterheem te handhaven. Tot 4 september hebben bewoners en ondernemers van de Zegwaartseweg de tijd om hiertegen bezwaar te maken. Ook verloopt rond die tijd de termijn van zes weken waarbinnen de bewoners in beroep kunnen tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank in juli. “Tot nu toe hebben ze alles aangegrepen om de bouw tegen te houden, dus ik verwacht dat ze dat nu ook weer zullen doen”, zegt Vrooman. De kans dat de rechter de bouw opnieuw schorst, acht hij “uiterst klein.” Opnieuw beroep aantekenen betekent volgens hem dan ook niets meer en niets minder dan dat de bewoners de bouw willen traineren.

Jaar

Al een jaar weten ondernemers en bewoners van de Zegwaartseweg de bouw met succes op te houden. Vorig jaar oktober, tijdens de allereerste rechtszaak vlak voor de eerste paal zou worden geslagen, bleek dat Zoetermeer had verzuimd een milieu effectrapportage (mer) voor de nieuwbouwwijk af te ronden. Deze fout is door de gemeente nu hersteld. Alle procedures zijn afgerond. Of de bezwaarmakers opnieuw schorsing gaan aanvragen is nog niet bekend. L. van Wijk, eigenaar van het gelijknamige hoveniersbedrijf aan de Zegwaartseweg, wil er nog niet op vooruitlopen. “We moeten ons standpunt nog bepalen”, zegt hij diplomatiek. De advocaten van de bewoners hebben echter al aangegeven dat de “marges op succes heel erg klein zijn geworden.”

Serieus

Van Wijk: “Het enige wat wij hebben gewild en nog steeds willen is dat de gemeente ons serieus neemt. En dat doet zij maar niet.” De ondernemers en bewoners aan de Zegwaartseweg hebben altijd bezwaar gemaakt tegen de ontsluiting van de nieuwbouwwijk. Tevens vreesden vooral de ondernemers dat Oosterheem hun bedrijfsvoering in gevaar zou brengen. “Nog steeds zijn we hierover met de gemeente in gesprek, maar nog altijd zonder resultaat”, zegt Van Wijk. Bij de Bouwcombinatie Oosterheem wordt inmiddels gewerkt aan een planning als straks het licht op groen wordt gezet. Woordvoerder K. van Bohemen: “We willen snel beginnen met het gereed maken van de bouwplaats voor de eerste paal. Dat komt vooralsnog neer op het weghalen van onkruid en gras, want dat is hier flink gegroeid.” Ex-potentiële kopers die vorig jaar al tot de koop van een huis zijn overgegaan, krijgen als eerste de kans hun nieuwbouwwoning te kopen. Tegen dezelfde voorwaarden als vorig jaar.

Reageer op dit artikel